Cancan ultimă oră

Regii audiențelor, luați la bani mărunți! Ce salarii primesc Bănică, Bendeac sau Tudor Chirilă, la teatru?

Publicat: 31 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regii audiențelor luați la bani mărunți Ce salarii primesc Bănică Bendeac sau Tudor Chirilă la teatru
Ștefan Bănică Jr, Tudor Chirilă sau Mihai Bendeac sunt concurenți în lumea televiziunii, dar colegi la Teatrul de Comedie din București

În televiziune se bat în cifre de audiență și salarii fabuloase, însă la teatru sunt colegi. Cât câștigă de fapt Ștefan Bănică Jr, Tudor Chirilă și Mihai Bendeac la teatru?

În plină criză sanitară care a afectat din plin sectorul cultural din România, există câțiva actori-vedetă care se pot considera fericiți pentru faptul că au contracte pe bani frumoși cu televiziunile.

Ștefan Bănică Jr, Tudor Chirilă sau Mihai Bendeac sunt concurenți în lumea televiziunii, dar colegi la Teatrul de Comedie din București.

Bănică Jr câștigă 6.500 de lei pe lună, la teatru

Ei se bucură de același statut în cadrul insitituției care lucrează. Nu pentru că sunt cunoscuți ci pentru că au dat examene și au urcat în grad. Asta pentru că teatrele sunt instituții de stat, subvenționate de la bugetul local, care se supun regulilor acestui tip de organizare.

Ștefan Bănică Jr joacă de mulți ani la Teatrul de Comedie

Ștefan Bănică Jr este actor la Teatrul de Comedie și are gradul profesional IA, adică cel mai mare pe care-l poate deține un angajat la stat, fără funcție de conducere. Pentru că are vechime mai mare în acestă funcție, el încasează, conform grilei de salarizare din luna septembrie, în jur de 10.200 de lei pe lună, salariu brut. Asta se traduce în aproape 6.500 de lei pe lună, venit net.

Mihai Bendeac este deja un actor cu state vechi în teatru

 

Mihai Bendeaca a obținut gradul profesional IA în cadrul unui examen pe care l-a dat în 2018, la Teatrul de Comedie și unde a obținut un punctaj de 99,67 (din 100) la proba practică.

Bendeac nu are însă vechime în funcție (mai puțin de 5 ani de la obținerea gradului profesional) așa că primește un salariu brut de 9.700 de lei pe lună (5.700 de lei net). Anul trecut, Mihai Bendeac i-a donat tatălui său 200.000 de euro, bani pe care i-a obșinut exclusiv din contractul cu Antena 1, conform declarației de avere a actorului.

Chirilă are cartea de muncă la Teatrul de Comedie

Tudor Chirilă a dat și el examen în aceeași ”sesiune” cu Mihai Bendeac și a fost declarat admis cu un punctaj de 97.00 la proba practică. El încasează un salariu similar cu cel al rivalului său de la Antena 1, conform aceleiași grile de salarizare, din septembrie 2021. Deși Chirilă se recomandă ”artist independent”, el lucrând cu mai multe teatre, actorul a mărturisit în mai multe rânduri că are ”cartea de muncă” la Teatrul de Comedie, acolo unde, de altfel, a și jucat cel mai mult. Conform informațiilor apărute în presă, Tudor Chirilă ar fi câștigat 50.000 de euro pe sezon la Vocea României.

În 2017, Tudor Chirilă spunea că are un salariu de doar 1.800 de lei pe lună din teatru.

„ Mama ca actor era excelent plătită, nu se poate compara cu ce se întâmplă azi. Noi, astăzi, dacă ieşim în stradă să cerem o mărire salarială – eu, spre exemplu, câştig 1.800 de lei pe lună – cred că ne trezim cu lături în cap. Actorii nu mai sunt priviţi ca repere valorice, ci doar ca nişte saltimbanci a căror meserie e un moft, ceva uşor de reprodus de ceilalţi, dar na, „ceilalţi” se ocupă de „treburi serioase ”, spunea Tudor Chirilă în 2017.

Cel mai mare salariu din Teatrul de Comedie îl are George Mihăiță, directorul instituției, care câștigă peste 13.300 de lei brut, adică aproape 7.800 de lei net, pe lună.

Adauga un comentariu