Titlurile zilei

Regii țepelor au dat de greu. După ce au jonglat cu sute de mii de euro și au făcut prăpăd în firme de succes, acum totul s-a schimbat. Trimiși la pușcărie, la Iași!

Publicat: 07 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regii țepelor au dat de greu. După ce au jonglat cu sute de mii de euro și au făcut prăpăd în firme de succes acum totul s-a schimbat. Trimiși la pușcărie la Iași
Mai mulți indivizi au fost pedepsiți de magistrații ieșeni, după ce au fost acuzați că au tras țepe unor firme

Patru indivizi au fost pedepsiți de magistrații ieșeni, după ce au fost acuzați că au tras mai multe „țepe”. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Dumitru Cămășoiu la 17 ani, 6 luni și 20 de zile de pușcărie, Iulian Dobre a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, Paul Urugiuc a fost condamnat la 3 ani și 7 luni de închisoare, în vreme ce Ionel Blaga a primit o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare. Anchetatorii au afirmat că cei 4, alături de alte persoane, pentru care dosarul s-a disjuns, ar fi păcălit zeci de firme

Țeapă de proporții, trasă de membrii unei rețele! Au păcălit zeci de firme și au câștigat peste 2 milioane de lei. Acum a venit „nota de plată”, din partea magistraților ieșeni. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Dumitru Cămășoiu la 17 ani, 6 luni și 20 de zile de pușcărie, Iulian Dobre a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, Paul Urugiuc a fost condamnat la 3 ani și 7 luni de închisoare, în vreme ce Ionel Blaga a primit o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare.

„Instanța dispune confiscarea specială, de la inculpatul Dumitru Cămășoiu, în folosul statului, a sumei totale de 4.549 de lei, ce nu a servit la despăgubirea persoanelor vătămate SC Amset Prodexim SRL București și SC Scaramouche International SRL București.

Dispune confiscarea specială, de la inculpatul Iulian Cristian Dobre, în folosul statului, a sumei totale de 4.549 de lei. Îl obligă pe inculpatul Ionel Ciprian Blaga să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Orașului Târgu Neamț sau în cadrul Primăriei Comunei Dochia, județul Neamț, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare. Ia act de faptul că persoanele vătămate SC Amset Prodexim SRL București și SC Scaramouche International SRL București, precum și asigurătorul SC Coface România Credit Management Services SRL București nu s-au mai constituit părți civile în cauză și nici nu au dorit să mai participe în procesul penal în calitate de persoane vătămate”, au afirmat magistrații ieșeni.

Dumitru Cămășoiu, Iulian Dobre, Paul Urugiuc și Ionel Blaga, obligați să achite despăgubiri

Pe lângă pedepsele aplicate, judecătorii ieșeni i-au obligat pe Dumitru Cămășoiu, Iulian Dobre, Paul Urugiuc și Ionel Blaga să achite despăgubiri în valoare totală de 2.695.000 de lei și 49.545 de euro. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul celor patru indivizi a început pe data de 12 decembrie 2019. Aceștia au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și de „țepe”.

Inițial, în acest dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane, respectiv: Dumitru Cămășoiu, Adrian Roșianu, Niculae Zanfir, Marian Gabriel Fereșteanu, Ionel Ciocîrlan, Marin Bătăiosu, Lucian Manafu, Iulian Cristian Dobre, Constantin Dumitru, Liviu Paul Apati Urugiuc, Ilie Cristinel Gîju, Doina Gioancăș, Ionel Anechiței, Ionel Ciprian Blaga și Ionuț Gafița. Printre părțile vătămate se regăsesc 15 companii, precum: SC Ald Automotive SRL, SC Arabesque SRL, SC RCI Leasing România IFN SA, SC Rompetrol Downstream SRL sau SC Porsche Leasing România IFN SA. Totuși, cauza a fost disjunsă pentru unii dintre inculpați.

Pagubă de peste două milioane de lei

În urmă cu mai bine de doi ani, anchetatorii au efectuat 18 percheziții în Iași, Târgu Neamț, Constanța, Giurgiu, București și Argeș, pentru destructurarea unui grup infracțional, specializat în înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Potrivit oamenilor legii, rețeaua a acționat în perioada 2017-2018, inducând în eroare patronii mai multor firme, ca să obțină diverse mărfuri achitate cu bilete la ordin, pentru care nu exista acoperire sub forma disponibilului în cont.
Oamenii legii au susținut că, prin activitatea infracțională, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproximativ 2.500.000 de lei.

„Ca mod de operare s-a reținut faptul că membrii grupului infracțional au utilizat în calitate de vehicul infracțional o societate comercială, iar, pentru a evita o eventuală răspundere penală, au recrutat persoane de condiție socială modestă, care au acceptat, în schimbul unor sume de bani, să preia rolul de asociat și administrator al acestei firme. Controlul efectiv asupra firmei s-a realizat în baza unor procuri acordate membrilor grupării, utilizate pentru a-și justifica calitatea de reprezentant al firmei, la comiterea actelor de înșelăciune”, au precizat anchetatorii ieșeni.

Potrivit acestora, înainte de începerea propriu-zisă a activității infracționale, membrii grupului s-au preocupat de obținerea unor bilete la ordin și închirierea unui spațiu în municipiul Iași, unde să fie depozitate bunurile obținute din înșelăciune. Schema era simplă, potrivit anchetatorilor: inculpații contactau reprezentanții unor firme, băteau palma pentru achiziționarea unor mărfuri, preluau produsele și emiteau bilete la ordin care nu puteau fi încasate.

Adauga un comentariu