Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:75509;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Dieta in prima zi dupa operatia necomplicata este de obicei doar cu ceai si apa plata.
Daca lucruile merg bine de a doua zi se pot manca supe strecurate, compot mai putin dulce si eventual putin iaurt slab.
Dupa externarea din spital regimul alimentar nu trebuie sa fie foarte restrictiv. Dieta nu este identica in toate cazurile, si nici la fel in acelasi caz, ci in functie de evolutia bolii si tranzitul intestinal, dieta individuala, personalizata, fiind recomandata doar de medicul curant (care stie cazul respectiv)
Daca exista diaree se recomanda cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in:
apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul
ceaiuri de menta neindulcite si reci sau caldute
supe de legume cu un galbenus de ou
supe cu orez si morcovi
branza telemea slaba
paine prajita
biscuiti simpli
banane
mere coapte
sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte boli care impun sa nu mananci sarat
Dupa cateva zile de la operatie, daca nu sunt simptome si s-a relaut tranzitul (au aparut scaunele), regimul alimentar poate fi mult mai lax, initial (3-4 zile) mai mult lichid si semisolid, apoi – dupa o saptamana- cu intrducerea treptata a altor alimente mai consistente, urmand ca dupa 3-4 saptamani sa se treaza la regim aliementar normal, cu evitarea totusi a aliemntelor grele (prajeli, grasimi, rantasuri) si a alcoolului (dr Ditoiu).
Alimentele care se pot consuma progresiv dupa operatia de apendicita sunt:
Supe si ciorbe: (de preferinta cate o jumatate de portie de supe de zarzavaturi ingrosate cu fainoase ca: gris, orez, fulgi de ovaz, taitei, galuste de gris;
Paine: paine alba, sau paine alba veche de o zi.
Carne:
Carne slaba de vaca sau vitel, preparata rasol. Rasol de gaina sau de pui.
Perisoare sau chiftelute fierte la aburi sau in sosuri dietetice.
Peste:peste alb slab, rasol sau perisoare de peste fierte la aburi.
Branzeturi:
branza de vaci,
telemea desarata (indicata numai la bolnavii fara edeme sau ascita),
urda,
cas slab nesarat si nefermentat
Zarzavat si legume:
Pireuri, sosuri, budinci de zarzavaturi
Mancaruri din zarzavaturi ca dovlecei, morcovi, , fasole verde, preparate cu sosuri dietetice.
Toate legumele vor fi bine fierte si in cantitati moderate, de preferinta servite cu garnitura langa rasol sau friptura
Sosuri: preparate dietetic, fara grasime prajita, cu zeama de zarzavat, cu lapte, cu verdeturi, cu suc de rosii.
sursa: despreboli.ro