Actualitate

Reguli în teatre și săli de spectacole: „Actorii nu vor purta măști!

Publicat: 01 sept. 2020
ALT=sala-de-teatru
Reguli în teatre și săli de spectacole: „Actorii nu vor purta măști!

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vorbește despre regulile ce se vor aplica în teatre și săli de spectacole. Bogdan Gheorghiu susține că acum se pun la punct regulile convenite de ministerele Culturii și Sănătății printr-un ordin comun. Una dintre reguli va prevede că actorii nu vor fi obligați să poarte măști, pentru a nu afecta actul artistic.

„Actorii nu vor purta măști, pentru că, altfel, actul artistic ar fi afectat. Un scaun liber între spectatori este obligatoriu și poate în unele situații va fi nevoie de o pauză de doua scaune între spectator“, sunt două dintre regulile ce vor face parte din Ordinul ce urmează a fi emis de Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății.

Reguli în teatre și săli de spectacole: Minorii vor putea fi însoțiți de un adult

Ministrul Culturii a prezentat și alte reguli ce vor fi aplicate în teatre și săli de spectacole.

„Un adult nu va putea însoți mai mult de doi minori în teatru sau sala de spectacol/ Minorii sub 12 ani nu trebuie separați de însoțitori, dar un adult nu poate însoți mai mult de doi minori la spectacol. Limita de public de 50% trebuie respectată, indiferent de cât de mare este sala. Spre exemplu, într-o sală cu 50 de locuri se vor vinde 25 de bilete”, a adăugat Bogdan Gheorghiu.

Teatrele și cinematografele, deschise începând de astăzi

Cinematografele și teatrele se redeschid de astăzi, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Guvernul Ludovic Orban. Prin Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 sunt stabilite mai multe reguli.

„Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se pot desfășura numai în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori”, se arată în Hotărârea de Guvern privind reluarea unor activități.

Spectacole de tipul drive-in

În ceea ce privește organizarea de spectacole de topul drive-in, Hotârărea de Guvern prevede că acestea sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Altfel, prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Adauga un comentariu