National

Reguli noi de Paște. Iată ce trebuie să facă românii la slujba de Înviere

Publicat: 20 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reguli noi de Paște. Iată ce trebuie să facă românii la slujba de Înviere
Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc în fiecare an așa cum se cuvine pentru acest moment

Reguli noi de Paște au fost anunțate de către autorități. Chiar dacă românii stiu că vor putea participa la slujba de Înviere fară să fie amendați că au ieșit din case dupe ora 22:00, totuși premierul Florin Cîțu le-a reamintit credincioșilor că vor fi nevoiți să respecte unele masuri precum cele de distanțare socială și de protecție.

Anul trecut a fost un Paște atipic pentru români, în sensul că nu au putut să participe la Înviere din cauza stării de urgentă în care se afla Romania la acea data.

Reguli noi de Paște

Chiar dacă numărul cazurilor de infectări este în scădere iar românii au înțeles că trebuie să se vaccineze, totuși pandemia continuă să facă probleme. Situația este în continuare una extrem de dificilă, dar autoritățile au căutat modalități pentru a mulțumi pe toată lumea în preajma sărbătorilor de Paște. Spre deosebire de anul trecut, românii vor putea merge la slujba de Înviere anul acesta, dar vor fi nevoiți să respecte mai multe măsuri de prevenire a răspândirii virusului.

Toți credincioșii știu deja că pot participa la slujba de Înviere și nu vor fi amendați dacă circulă noaptea, având în vedere că restricțiile au fost ridicate. Între timp, autoritățile intervin pentru a-i informa pe români și pentru a se asigura că toți știu ce au de făcut în noaptea de Paște.

Astfel, premierul Florin Cîțu le-a reamintit credincioșilor că vor fi nevoiți să respecte anumite reguli, una principală find distanțarea socială. Astfel, toți cei care participă la slujba de Înviere trebuie să stea departe unul de celălalt, să nu se aglomereze, să poarte corect masca de protecție și să fie atenți la persoanele din jurul lor. Oamenii legii se vor asigura că regulile vor fi respectate.

Premierul a mai explicat că, mai ales în mediul rural, este nevoie de implicarea unor oameni importanți precum primarul sau reprezentanții bisericii pentru a le spori oamenilor încrederea în vaccinare.

“E nevoie de primar și de preot în zonele rurale. Poate doctorul și educatorul, în funcție de comunitate. Și biserica ajută campania, eu așa știu. Voi avea o discuție cu cultele religioase.

Am stabilit că slujba va fi până la 5 dimineața. Trebuie să avem niște reguli pe care trebuie să le respectăm cu toții. Vor fi și de la MAI și de la Ministerul Sănătății. Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare”, a spus Florin Cîțu.

Restricții ridicate doar pentru cei care merg la biserică

Amintim că restricțiile vor fi ridicate în noaptea de Înviere pentru toți românii. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că este conștient că sărbătorile de Paște vor strânge mulți oameni, dar forțele de ordine vor ști să gestioneze situația și se vor asigura că românii respectă regulile.

Astfel, ministrul a explicat clar că românii pot circula pe timpul nopții doar pentru a participa la slujba de Înviere. Oamenii legii se vor asigura că traficul nu va fi intens pentru alte motive, ci strict în scop religios, așa cum au stabilit autoritățile de la început.

„Procesiunile religioase din zilele de Paște, cu siguranță, vor strânge un număr mare de credincioși; se vor forma aglomerări, traficul vă fi intens, rolul forțelor de ordine fiind să se asigure că oamenii respectă măsurile de protecție sanitară, să vegheze la respectarea legii și să ia cele mai bune măsuri pentru prevenirea tulburării ordinii și liniștii publice. Prevenția, echilibrul și calmul sunt coordonatele după care se vor ghida structurile Ministerului Afacerilor Interne, care se vor afla pe teren în perioada sfintelor sărbători de Paște”, a declarat ministrul de Interne.

Potrivit ministrului de Interne, magazinele vor rămâne deschise până la ora 20.00, iar pe litoral vor fi stabilite reguli stricte, în special în locurile de cazare a turiștilor.

Adauga un comentariu