Actualitate

Reguli noi în biserică. Testare psihologică în rândul preoților după scandalul de agresiune

Publicat: 06 oct. 2022
Reguli noi în biserică. Testare psihologică în rândul preoților după scandalul de agresiune
Reguli noi în biserică. Testare psihologică în rândul preoților după scandalul de agresiune

În contextul scandalurilor de agresiune ale preoților din Biserica Ortodoxă Română, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, propune schimbarea unor reguli în interiorul bisericilor.

ÎPS Calinic este convins că este neboie de noi reguli în biserică, mai ales că numărul scandalurilor sexuale a crescut. Astfel, testarea psihologică ar fi singura soluție sau cel puțin cea mai urgentă care ar putea fi luată, astfel încât să fie depistați preoții care au un comportament neadecvat.

Testare psihologică în rândul preoților după scandalul de agresiune

ÎPS Calinic propune să fie întrunită o comisie de specialitate, o comisie medicală și, totodată, fiecare preot din țară să depună și un dosar care să conțină cazierul judiciar, ce ar demonstra, practic, că nu are dosar penal și nici alte probleme cu legea.

Mai mult, la dosar ar trebui să se afle și o recomandare de la duhovnic și de la alte două persoane, precum și adeverință de la medicul de familie. Cel mai important lucru ar fi ca dosarul preoților să conțină rezultatul unei testări psihologice.

De altfel, și Sfântul Sinod ia în calcul, în urma tuturor scandalurilor sexuale din ultima perioadă, introducerea testării psihologice pentru toți preoții din țară.

Numele lui IPS Teodosie, în scandalul sexual legat de deputatul exclus din PSD

Conform unor informații, deputatul ar fi întreținut relații sexuale și cu un călugăr, care a declarat presei că întâlnirea dintre Aurel Bălășăiu și tânărul cu care deputatul ar fi întreținut relații sexuale ar fi fost intermediată de IPS Teodosie, conform Gândul.

Faptele au fost negate de Arhiepiscopia Tomisului. Reprezentanții Arhiepiscopiei au făcut precizări despre acuzațiile aduse de Cristi Călin, numit de presă „călugărul amant”, despre care spun că face parte dintr-o „biserică pirat”, nu din BOR.

„Referitor la acuzele aduse IPS Teodosie de către Cristi Călin, numit în presă „călugărul-amant”, facem următoarele precizări: IPS Teodosie nu are legătură cu cazul deputatului Aurel Bălășoiu, pe care l-a văzut doar la slujbele oficiate pentru un bolnav, apropiat al deputatului. Dacă cineva acuză pe IPS Teodosie, trebuie să prezinte și dovezi, altfel acuzele devin calomnii. Avem serioase îndoieli cu privire la credibilitatea informațiilor pe care Cristi Călin le lansează cu referire la IPS Teodosie, câtă vreme, după cum însuși declară în interviu, acționează din frustrare pentru faptul că a fost exclus din monahism și exmatriculat de la două Facultăți de Teologie, urmare a unui comportament dovedit incompatibil cu morala creștină: calomnie, comerț neautorizat, port ilegal de uniformă clericală, actualmente făcând parte dintr-o biserică-pirat, nicidecum din BOR, iar în Arhiepiscopia Tomisului a fost depistat, anul trecut, colectând ilegal bani în numele Bisericii”, se arată pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
Adauga un comentariu