Multe persoane vor să afle care sunt regulile noi președintele asociației de proprietari. Acesta colaborează cu un număr de membri, alături de un cenzor și de o comisie de cenzori. Conform legislației, asociația de proprietari își alege președintele prin voința majorității locatarilor. Iată ce trebuie să știe cei care stau la bloc.
Reguli noi pentru președintele asociației de proprietari
În viața la bloc, președintele asociației de proprietari are o serie de responsabilități, iar unul dintre avantaje este că acesta poate fi remunerat în funcție de un contract de mandat. Este important de menționat că legea prevede sancțiuni pentru neîndeplinirea atribuțiilor președintelui asociației de proprietari sau pentru depășirea acestora.
Președintele asociației de proprietari reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță; semnează documentele asociației de proprietari; supraveghează și urmărește corecta punere în aplicare a hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului și acordului de asociere, precum și aplicarea deciziilor comitetului executiv; aduce la cunoștință proprietarilor prevederile statutului și regulamentului condominiului.
De asemenea, președintele asociației de proprietari răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora; gestionează modul de îndeplinire a obligațiilor ce revin asociației de proprietari în raport cu autoritățile publice; prezintă, spre verificare la solicitarea organelor abilitate, toate documentele asociației, oferind toate informațiile solicitate.
El poate propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul, hotărârile și deciziile asociației de proprietari, conform prevederilor legale și statutare; întocmește și actualizează cartea de imobil, în conformitate cu legislația în vigoare; păstrează și asigură completarea la zi a cărții tehnice a construcției, precum și a celorlalte documente privitoare la activitatea asociației de proprietari.
Ce trebuie să știe cei care locuiesc la bloc
Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.
Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Conform Legii pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, persoanele care produc zgomote puternice sau tulbură liniștea locatarilor în orele de liniște riscă amenzi în cuantumuri variabile. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari.
Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Legea 196/2018, ce reglementează viața la bloc, stabilește că toate costurile și taxele, inclusiv cele legate de lift, sunt incluse în valoarea întreținerii lunare.
O altă regulă este aceea că deținătorii de locuințe sunt obligați să raporteze numărul de persoane care rezidă într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar.