Reguli stricte pentru conducătorii auto! Codul Rutier 2025 prevede sancțiuni ferme, inclusiv amendă și suspendarea permisului de conducere, pentru o serie de acțiuni considerate periculoase și agresive. Iată situațiile în care șoferii vor fi amendați în parcările de la mall și supermarket!
Reguli stricte pentru conducătorii auto!
Șoferii care încalcă regulile de circulație și au un comportament agresiv vor fi amendați chiar și în parcările de la mall, supermarketuri sau alte centre comerciale. Orice șofer cu permis categoria B poate rămâne fără dreptul de a conduce timp de 30 de zile, chiar și în lipsa unui accident, dacă are un comportament agresiv în trafic și vor fi sancționare manevrele riscante executate în parcări sau în zonele comerciale.
Comportamentul agresiv sancționat de oamnenii legii se referă la derapaje intenționate, accelerări și frânări bruște cu scop de intimidare, ocuparea abuzivă a unui loc de parcarea, parcarea pe locuri destinate persoanelor cu handicap,claxonări abuzive și blocarea intenționată a traficului din zona centrelor comerciale. Pentru aceste gesturi considerate agresive șoferii pot primi o amendă între 580 și 725 lei, dar și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile, chiar dacă fapta nu a dus la un accident.
Parcările din jurul centrelor comerciale sunt considerate, din punct de vedere legal, spații deschise circulației publice. Prin urmare, regulile din Codul Rutier se aplică integral și în aceste locații, iar poliția are competență să intervină și să aplice sancțiuni.
Sancțiuni dure pentru șoferii care parchează ilegal
Șoferii români care parchează neregulamentar în zonele comerciale din țară riscă sancțiuni severe, și anume o amendă de până la 2.000 de lei și ridicarea vehiculului. Autoritățile consideră parcările centrelor comerciale ca zone publice de circulație, ceea ce înseamnă că posesorii auto trebuie să respecte aceleași reguli ca pe drumurile publice. Ignorarea marcajelor, oprirea în locuri interzise sau blocarea accesului altor mașini pot atrage sancțiuni severe.
De asemenea, șoferii care merg la mall și parchează mașina pe locurile destinate persoanelor cu handicap riscă să primească amenzi uriașe, dar și ridicarea autovehiculului. Parcarea ilegală pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități fără autorizație se pedepsește cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, iar mașina poate fi ridicată. Șoferii trebuie să mai știe că depășirea timpului maxim de parcare impus de centrele comerciale poate aduce costuri suplimentare. În astfel de situații, posesorii auto riscă să găsească roțile blocate și să fie nevoiți să achite o taxă de deblocare, care variază între 100 și 500 de lei, în funcție de regulamentul fiecărui centru comercial.