Coronavirus

Relaxarea măsurilor de Crăciun, în Europa. Ce decizie a luat Marea Britanie

Publicat: 25 nov. 2020

În Europa se au în vedere relaxarea măsurilor de prevenire a infecătrii cu COVID-19 de Crăciun.

Carantina generalizată se va încheia în Franţa începând cu data de 15 decembrie, după cum a anunţat preşedintele Emmanuel Macron.

„Toate magazinele mici, cum sunt librăriile sau florăriile, se vor putea redeschide de sâmbătă, cu un program până la ora 21.00. În schimb, barurile, restaurantele, sălile de sport şi discotecile vor rămâne închise“, a declarat Emmanuel Macron.

Când ajung vaccinurile anti-COVID-19 în Franța

În ceea ce privește primele vaccinuri anti-COVID-19, Emmanuel Macron a precizat că acestea le vor fi date „celor mai fragili”, fără a fi obligatorii, încă de la sfârşitul lui decembrie sau început de ianuarie.

„Anumite vaccinuri ar urma să fie disponibile încă de la sfârşitul lui decembrie. Primele ar putea fi administrate imediat după validarea de către autorităţile sanitare competente.Va urma o campanie de vaccinare masivă, fără însă ca vaccinarea să fie făcută obligatorie“, a adăugat Emmanuel Macron.

Ce decizie a luat Marea Britanie

În Marea Britanie, guvernele ţărilor componente ale Regatului Unit au anunţat o relaxare temporară a restricţiilor de Crăciun. Astfel, grupuri de până la trei familii (gospodării) vor avea permisiunea să se întâlnească fără restricţii în perioada 23-27 decembrie, potrivit BBC. „Bulele familiale” stabilite pentru Crăciun vor fi exclusive, în sensul că nu se va permite schimbarea lor sau intrarea altor persoane în interiorul lor.

Regulile şi restricţiile existente în ce priveşte industria HoReCa şi magazinele se păstrează.

„Acest Crăciun nu va fi unul normal, dar familia şi prietenii se vor putea vedea şi sărbători într-o manieră mai circumspect. Chiar şi dacă aceste întâlniri între prieteni şi familii vor fi permise, fiecare persoană va trebui să se gândească la riscurile pentru ei şi cei dragi, mai ales cei vulnerabili. Înainte de a lua decizia de a vă întâlni, vă îndemnăm să luaţi în considerare metode alternative, precum întâlniri online sau în aer liber”, au au transmis cei patru şefi de guvern (Regatul Unit în ansamblu; Scoţia; Ţara Galilor; Irlanda de Nord) în cadrul unui comunicat comun.

Italia vrea închiderea stațiunilor de schi. Austria, nu

Italia face presiuni la nivel european pentru închiderea de comun acord a tuturor staţiunilor de schi în perioada Crăciunului. Altfel, autorităţile italiene au lansat o licitaţie publică pentru a achiziţiona 100 de milioane de seringi şi de ace în vederea administrării viitorului vaccin anti COVID-19 care va fi cumpărat şi repartizat de Comisia Europeană (CE), relatează EFE.

Comisarul italian pentru situaţii de urgenţă, Domenico Arcuri, a anunțat lansarea licitaţiei prin care companiile vor putea să prezinte în următoarele 15 zile o ofertă pentru a vinde statului o sută de milioane de seringi.

Cererea italienilor întâmpinată deja cu refuz de către Austria.

„Dacă Uniunea Europeană doreşte cu adevărat să aplice restricţiile pentru sezonul de schi, va trebui să asigure 80 la sută din încasări”, a precizat ministrul austriac al turismului.

În Bulgaria, în schimb, ministrul sănătăţii cere carantină totală timp de trei săptămâni, cu închiderea şcolilor şi a grădiniţelor, a restaurantelor şi a tuturor magazinelor, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor.

 

Adauga un comentariu