WoW!

Remediu pentru invazia melcilor din grădină

Publicat: 25 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Remediu pentru invazia melcilor din grădină

Indiferent cât de mare sau de mică este grădina ta, melcii pot să fie o problemă, iar câteva soluții naturale care să te ajute să scapi de melci sunt întotdeuna binevenite.

Melcii cu cochilie, dar mai ales limacşii (cei fără cochilie), sunt printre cei mai comuni dăunători din grădină. Poți să scapi de ei cu tot felul de chimicale de sinteză, pe care le cumperi din farmaciile fito-sanitare și veterinare. Acestea sunt o soluție pentru grădinile mari, pentru zonele cultivate, dar, evident, sunt toxice și nu sunt recomandate pentru grădina din jurul casei, unde fiecare își dorește un mediu cât mai curat și mai sănătos. Pe de altă parte, o grădină fără chimicale este o zonă pe care melcii o adoră, atacurile lor fiind distrugătoare.

Ce e de făcut?

În primul rând, trebuie să te concentrezi pe prevenție. Tunderea ierbii, îndepărtarea zonelor unde apa băltește și a grămezilor de compost este primul pas. Compostul se ţine mereu departe de zona cu flori sau zarzavaturi și legume.

A doua parte presupune combaterea lor și împiedicarea melcilor să cucerească toată grădina, iar asta presupune realizarea unor bariere din materiale ţepoase, organice sau anorganice. Cele mai bune sunt rumegușul, cojile de ouă și de nuci, dar şi nisipul. Încercuiește zona cu flori cu o barieră din nisip sau paie tocate mărunt. Pietrișul mărunt și cu muchii ascuțite este o altă soluție bună. Cosirea ierbii, astfel încât să rămână aspră și ascuțită, împiedică melcii să mai circule prin grădină (soluția nu este eficientă în cazul gazonului).

Unele substanţe cu miros puternic pot ține melcii departe de flori și culturi. Cele mai eficiente sunt zațul de cafea, scorțișoara și piperul amestecat cu nisip. Ceaiul de ardei iute este și el o bună soluție. Prepară un ceai concentrat din ardei iute și apă (5-6 ardei iuți tocați la un litru de apă). Ceaiul se fierbe cu capac bine pus pe oală circa 5 minute. După ce s-a răcit, se pulverizează seara de jur împrejurul locurilor pe care vrei să le protejezi. Folosește un pulverizator, după ce ai acoperit nasul și gura cu o mască; poartă și ochelari de protecție. Este de preferat să faci această operațiune dacă nu plouă. Eficient pare să fie și ceaiul de pelin sau cel de lavandă (foarte concentrat), ghimbirul și hreanul crude și tocate, împrăștiate printre flori.

Mulți gospodari spun că cenușa de lemn, varul stins și un amestec făcut din tulpini și frunze de plante puternic mirositoare, cum ar fi pelinul și mentă, îndepărtează melcii.

Toate aceste tratamente se repetă din când în când alternativ, mai ales în ziua de după ploaie, când melcii sunt mai activi. După aceea, victimele trebuie culese și aruncate.

Tot ca măsură de prevenție pot fi folosite benzile din cupru, puse în calea melcilor, dar şi sârme din cupru, încolăcite în jurul plantelor ameninţate.

Furnicile, șerpii de grădină, păsările, broaștele țestoase de grădină și aricii sunt inamici naturali ai melcilor, iar prezența lor te poate ajuta să scapi de melci. Și păsările sunt un aliat de încredere.

Nu în ultimul rând, sulfatul de fier ucide melcii atunci când intră în contact cu soluția. Amestecă două linguriţe de sulfat de fier cu doi litri de apă şi pulverizeză pe plante.

Adauga un comentariu