WoW!

Insulina verde – merișoare pentru glicemie. Cum le folosești

Publicat: 04 mai 2021
pahar cu suc de merisoare pentru glicemie
Merișoarele sunt niște fructe foarte versatile, ele fiind utilizate atât în sănătate, cât și în bucătărie sau la vopsirea naturală a hainelor

Un remediu natural miraculos sunt merişoarele. Aceste fructe mici au efecte incredibile. Sunt folosite atât pentru diverse remedii naturiste, cât şi pentru vopsirea naturală a hainelor ori chiar a părului. Chiar şi sos poţi prepara din merişoare şi are un gust absolut delicios. Cum putem folosi aceste merişoare când vine vorba despre glicemie?

În primul rând, trebuie spus că merişoarele sunt o adevărată sursa de sănătate pentru oricine dintre noi. Se găsesc destul de uşor, fiind comercializate cu precădere în pieţe şi supermarketuri. Bineînţeles, dacă ai primprejur pe cineva care cultivă merişoare, cu atât mai bine. Hai să vedem de ce e bine să mâncăm merişoare pentru glicemie.

Merişoare – Beneficii pentru sănătate

Uite de ce să nu eviţi merişoarele:

  • sunt foarte sărace în calorii. O cană de merişoare are numai în jur de 50 de calorii;
  • sunt o sursă excelentă de antioxidanţi;
  • conţine vitamina C (funcţionează ca un puternic antioxidant natural, care poate să blocheze atacul radicalilor liberi) şi vitamina E (are rol important în imunitate, fiind un antioxidant liposolubil);
  • conţin şi: mangan (protejează corpul de atacul radicalilor liberi), vitamina K;
  • au multe fibre, iar acestea stimulează digestia şi tranzitul digestiv;
  • reduc riscul apariţiei bolilor digestive, bolilor de inimă, AVC-urilor;
  • merişoarele scad indicele glicemic din organism;
  • reduc riscul de obezitate şi hipertensiune;
  • accelerează procesul de slăbire;
  • cresc sensibilitatea la insulină.

Ştiai că… merişoarelor li se spune „insulina verde”? Au acest rol pentru că scad concentraţia de zahăr din sânge. Aşadar, iată un motiv foarte puternic de a le introduce mai ales în meniul zilnic al persoanelor care suferă de diabet. Tot pentru cei diabetici există și varianta consumului, din când în când, a unei căni cu ceai de pelin. Se spune că și această plantă ar ține glicemia sub control. Bineînțeles, el are și alte beneficii pentru sănătate.

Merişoarele pot fi servite simple sau într-un smoothie. Bineînţeles, poţi face şi prăjituri din ele.

Sos de merișoare – Ideal pentru friptură

Uite şi o reţetă în care să foloseşti merişoare.

Ingrediente:

  • 400 gr merişoare
  • 200 gr zahăr
  • coajă de la o portocală
  • 50 gr stafide
  • 1 linguriță scorţişoară
  • 250 ml apă

Mod de preparare:

Mai întâi pui la fiert apa cu zahărul. Amestecă în mod constant, pentru ca zahărul să se dizolve. Pune apoi merişoarele şi lasă să dea în clocot. Când încep să fiarbă, redu focul spre minim şi ține aşa pe aragaz în jur de 10 minute. Încorporează apoi stafidele, coaja de portocală şi scorţişoara. Amestecă şi mai lasă pe foc încă 10 minute.
Ia ibricul de pe foc, lasa compoziţia să se răcească de tot. Pe măsură ce se răceşte, sosul de merişoare se întăreşte. Se serveşte cu friptură de curcan sau miel. Bineînțeles, se poate consuma și simplu, adică exact așa cum l-ai luat de pe foc. Dacă vrei, îl poți face și cu vin de Porto, dar în acest caz e bine totuși să nu fie consumat de copii. De asemenea, cine dorește, poate înlocui scorțișoara cu cardamom. Unele persoane strecoară în lista de ingrediente și un măr mai acru, pentru a balansa gustul.

Din merișoare se pot prepara: dulceață, compot, sirop și gem.





Adauga un comentariu