National

Renate Weber, fostul Avocat al Poporului, trage un semnal de alarmă: „Revocarea mea este doar un ultim pas pentru distrugerea unei instituții”

Publicat: 17 iun. 2021
renate weber cu ochelari inparlament
Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat, luni, motivarea în cazul Avocatului Poporului, după ce, săptămâna trecută, magistrații au decis că revocarea lui Renate Weber a fost neconstituțională. Weber se poate întoarce la lucru

Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului, după ce AUR a asigurat cvorumul de ședință, în timp ce PSD a absentat. Fără prezența AUR, Weber rămânea în funcție.

Joi seara, fostul Avocat al Poporului a spus de ce s-a vrut demiterea și ce se urmărește, de fapt, prin mazilirea ei.

”Se dorește, în mod evident, să existe un control asupra unor instituții considerate cheie de actuala coaliție, pentru a transmite niște mesaje. În ceea ce mă privește pe mine, eu spun de când au început atacurile, de un an și ceva, că momentul în care am intrat în coliziune cu PNL a fost când am atacat ordonanța prin care se dorea accesul instituțiilor private din sănătate la fondurile publice, într-o concurență total neloaială cu sistemul de stat.

Pe mine nu m-a invitat nimeni, dar cred că în jur de 2-3 am fost revocata, iar în MO era deja publicata decizia. Nimeni nu poate ataca ordonanța aceasta, ea a fost deja dată, în afara de Avocatul Poporului. Nici măcar adjuncții.

Am spus de nu știu câte ori, transportul gratuit nu doar că îi ajută pe copii să capete o educație, cât este și o măsura de siguranță, pentru ca asa nu mai sunt obligati sa ridice degetul si sa mearga cu cine stie ce sofer.

Va mai atrag atentia asupra unui lucru. In hotararea de revocare a mea nu s-a precizat un interimar, in acest moment institutia este fara conducere. Este un concurs in desfasurare, nu stiu cine va semna. Nici salariile nu se vor putea plati, ordonator de credite este doar Avocatul Poporului. Parlamentul trebuia sa numeasca un intermar.

Revocarea mea este doar un ultim pas pentru distrugerea unei instituții. Ceea ce s-a facut pana acum au fost doar incercari de intimidare.

Pana acum nu am vazut nicio reactie de la nivelul UE. Am spus si in 2012, revocarea nu a fost nici atunci, nici acum, conform legii. Eu nu contest dreptul Parlamentului de a face o revocare, dar legea spune că se face pentru „incalcarea legilor si a Constitutiei”. Bineinteles ca nu au identificat asa ceva, pentru ca nu exista.

Dupa demiterea domnului Iancu, din 2012, Comisia de la Venetia a venit cu raport foarte detaliat si de atunci, tocmai ca sa se previna situatii abuzive, au fost foarte multe luari de pozitie care insista asupra independentei acestei institutii.

E important sa spunem ca toate actiunile Avocatului Poporului din perioada pandemiei, institutia poate doar sa sesizeze CCR, iar cele mai multe dintre deciziile CCR au fost luate cu unanimitate, nu cum s-a spus, ca sunt PSD-sti la Curte.

In Comisie am fost si intrebata cum am facut pentru a combate coruptia, in contextul MCV-ului, si chiar ce demersuri am facut pentru a depista functionari corupti.”, a spus Renate Weber la România TV.

Comentarii
  • Păi deacum încolo se va forma un avocat al șobolănimi și bețivilor mei—în dauna populimi—-cum ar fi vulpița „dragă strujan „

  • Da ce au facut bun pentru popor asa zișii avocați ai poporului? Toți au facut ceva doar pentru cei care i-au numit în funcții. Sa le fie rusine la toti!

  • De guvernul meu nu se poate atinge nici Curtea Constitutionala,nici Avocatul Poporului,decat eu Iohanis inspectorasul de judet cel viteaz.

  • O adunatura pusa la guvernare de Iohanis,care se destrabaleaza prin guvern,parlament,cred ca totul li se cuvine,nu respecta legile si institutiile statului. Partidul sugativei Orban sustinut de presedintele Ionel.

Adauga un comentariu