Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au solicitat o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare pentru a discuta modificările propuse în domeniul pensiilor de serviciu.
Solicitarea a fost făcută prin intermediul unui comunicat de presă.Cererea adresată liderilor coaliţiei de guvernare vizează realizarea unei întâlniri joi.
„În contextul creat de promovarea Propunerii legislative privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, înregistrată la Camera Deputaţilor sub nr. PI-x. 103/2025, doamna judecător Elena Costache, preşedintele CSM, împreună cu doamna judecător Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi domnul procuror Alex Florenţa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie adresează liderilor coaliţiei de guvernare, în calitate de iniţiatori ai acestei propuneri legislative, solicitarea de a organiza de urgenţă, în cursul zilei de 10 aprilie 2025, o întâlnire cu reprezentanţi ai CSM, ÎCCJ şi PÎCCJ”, a transmis CSM.
Modificări esențiale în dreptul magistraților
Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii Curții Constituționale, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică se vor putea pensiona doar dacă îndeplinesc două condiții: o vechime de minimum 25 de ani exclusiv în aceste funcții și o vârstă minimă de 48 de ani, care va crește eșalonat, conform unui calendar prevăzut în Anexa nr. 3 la Legea nr. 303/2022. Până în 2045, vârsta standard de pensionare va ajunge la 65 de ani.
De asemenea, pensia de serviciu va fi plafonată la un cuantum net care să nu depășească 100% din venitul net din ultima lună de activitate.
Se reglementează și situația celor care, deși îndeplinesc condițiile de vechime și vârstă, se pensionează din alte funcții. Aceștia vor primi pensia de serviciu calculată în funcție de veniturile unui magistrat în activitate, aflat în condiții identice de funcție, grad și vechime.
Vai de mine si de mine. Au intrat in vrie. Dar cand nu-si fac treaba cum trebuie, cum e? Cand sunt slugi si nu asculta de lege, ci de stapani si de biletele galbene, cum e?Cand aresteaza ca sa dea exemplu, cum e?
Pensia speciala (necontributiva) sa fie limitata la cel mult 50% din penstia reiesita din contributii.