Titlurile zilei

Republica Moldova, destinația perfectă pentru infractori! La câțiva kilometri de Iași, fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat cu executare pentru fapte de corupție, duce o viață de lux. Infractorul își bate joc de instituțiile publice – FOTO/VIDEO

Publicat: 13 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Republica Moldova destinația perfectă pentru infractori La câțiva kilometri de Iași fostul deputat PSD Cristian Rizea condamnat cu executare pentru fapte de corupție duce o viață de lux. Infractorul își bate joc de instituțiile publice - FOTOVIDEO
Fostul deputat Cristian Rizea râde de autoritățile române, care nu pot să-l extrădeze din Republica Moldova

Autoritățile române nu-l pot aduce în țară pe fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv pentru acte de corupție. La câțiva kilometri de Iași, în Republica Moldova, infractorul o duce bine. Deține o vilă de lux, bolizi de sute de mii de euro și vrea și o televiziune locală. Judecătorii din Republica Moldova vor analiza cererea prin care Cristian Rizea contestă actul de retragere a cetățeniei

La câțiva kilometri de municipiul Iași, în Republica Moldova, infractorii duc o viață liniștită, stropită cu diverse extravaganțe. În această situație se află fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarației. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna martie 2019. În acel moment, fostul deputat părăsise țara. Cristian Rizea a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) după ce a cerut omului de afaceri Lucian Colțea suma de 300.000 de euro în schimbul unei intervenții la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și Primăria Chiajna. Faptele s-au petrecut în cursul anului 2009. Cristian Rizea a fost deputat PSD în perioada 2008-2016. De precizat că, în timpul anchetei, Cristian Rizea și-a recunoscut faptele.

Cristian Rizea a primit cetățenia Republicii Moldova

Autoritățile din România sunt sfidate în continuare de Cristian Rizea, aflat acum în Republica Moldova. La finalul anului 2020, Ministerul Justiției din România a cerut autorităților din Republica Moldova să-l extrădeze pe fostul politician. Însă, autoritățile de peste Prut au refuzat să pună în aplicare cererea deoarece Cristian Rizea obținuse cetățenia Republicii Moldova. Totuși, în decembrie 2020, fostul președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia și, ulterior, a fost arestat. În luna mai 2021, Cristian Rizea este eliberat, înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova programate pe data de 11 iulie.

Alegerile au fost câștigate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). La poarta închisorii din Chișinău, Cristian Rizea l-a acuzat pe fostul președinte Igor Dodon că a orchestrat arestarea. Însă, noul guvern și președintele țării, Maia Sandu, par să-l protejeze pe infractorul Cristian Rizea. Nici acum nu a fost extrădat în România. Înainte de condamnarea definitivă din România, Cristian Rizea a obținut cetățenia moldovenească, invocând existența unei rude care s-a născut până la data de 28 iunie 1940 în unul dintre următoarele teritorii: Basarabia, Nordul Bucovinei sau în ținutul Herța, condiție importantă pentru acordarea acestui drept. Însă, la cererea pentru obținerea cetățeniei, a omis să declare că este cercetat penal pentru fapte de corupție în România. După ce Igor Dodon i-a retras cetățenia, Cristian Rizea a contestat actul, un nou termen de judecată fiind programat în cursul lunii decembrie 2021.

Viață de lux în Republica Moldova, sărac în România, face cărțile președintelui Maia Sandu

În perioada cât a stat în România, Cristian Rizea declara că nu are averi, dar de când se află pe teritoriul Republicii Moldova nu a evitat să arate cât de bine o duce. Nici măcar inspectorii fiscali sau procurorii nu l-au întrebat de unde are banii. Asta, în timp ce Maia Sandu declara că infractorii trebuie prinși, iar prejudiciile – recuperate. Chiar și așa, Cristian Rizea pare să aibă imunitate din partea autorităților. De cele mai multe ori, fostul deputat a lansat atacuri tocmai la dresa oponenților politici ai președintelui Maia Sandu. Noua clasă politică îl tolerează pe Rizea, tocmai pentru că este bun de „săgeată”.

Dar asocierea Maiei Sandu cu un infractor nu este văzută cu ochi buni de electoratul care spera într-o schimbare. Tupeul lui Cristian Rizea atinge cote maxime în momentul în care-l ceartă pe procurorul general al Republicii Moldova, prin intermediul unei intervenții realizate pe rețeaua TikTok. Un condamnat cu executare cerea socoteală procurorului-șef că nu reușește să dea de urmele lui Veaceslav Platon, afacerist cu condamnare în Republica Moldova.

„Oamenii din Republica Moldova doar trebuie să privească în România și să se convingă că toți am vrut oameni noi în politică și să gândească la binele țării, dar cei noi care au venit la putere au făcut în doi ani mai mult rău cât toți politicienii vechi în 30 de ani. Speram ca politicienii moldoveni să nu facă la fel sub președinția Maiei Sandu. Până acum nu avem niciun motiv să fim optimiști, pentru că noi, cei din România, am mai văzut filmul acesta și acum îl revedem din nou peste Prut, cu aceleași manipulări și softuri venite din afară”, se arată într-un mesaj adresat clasei politice din Republica Moldova.

Revenind la averea fostului deputat, prin intermediul soției, Josette-Ane-Marie Rizea, a achiziționat o vilă de lux în Chișinău, într-un cartier select de pe strada Cireșilor, evaluată la aproape 500.000 de euro. Vila are trei etaje și mansardă, cu o suprafață de 450 de metri pătrați. Tranzacția a fost parafată în luna octombrie 2021. În curte a fost identificată și o mașină de lux, marca Range Rover, cu o valoare de piață de aproape 100.000 de euro. Fostul politician a mai atras atenția publică în momentul în care a tras o țeapă de 10.000 de euro într-un restaurant din Vaslui. A petrecut împreună cu mai mulți prieteni în local, dar când a venit nota de plată, toți au fugit. În altă perioadă, Cristian Rizea a fost surprins la volanul unui autoturism marca Ferrari. A declarat cu aroganță că autoturismul se află în proprietatea șoferului personal.

Restaurante de lux, program la sălile de fitness, viață de huzur pentru infractorul Cristian Rizea

În timp ce autoritățile române au fost umilite de refuzul Republicii Moldova, Cristian Rizea se plimbă nestingherit pe străzile din Chișinău. Pozează în restaurante de lux și în sălile de fitness. Este activ pe rețelele de socializare, arată că o duce bine și lansează acuzații grave la adresa mai multor persoane publice. În acest sens, Cristian Rizea a fost dat în judecată și are de dat cu subsemnatul în mai multe dosare, aflate în diferite stadii la instanțele din Republica Moldova. Fostul deputat este cunoscut și pentru live-urile de pe rețelele de socializare sub genericul „Spovedania lui Rizea”. Condamnatul a anunțat că vrea să-și deschidă și o televiziune – Realitatea de Moldova. De precizat că autoritățile române au reușit să extrădeze infractori din țări africane, dar în Republica Moldova este greu de colaborat cu autoritățile locale, care parcă l-au adoptat pe fostul deputat PSD. În momentul în care a fost cercetat de DNA, fostul parlamentar a fost adus la audieri cu mandat.

Video preluat de pe anticorupție.md

Adauga un comentariu