National

Restaurantele ar putea fi redeschise în urma unui proiect de lege propus de PMP

Publicat: 24 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Restaurantele ar putea fi redeschise în urma unui proiect de lege propus de PMP
Restaurantele ar putea fi redeschise în urma unui proiect de lege propus de PMP

PMP a depus un proiect de lege care ar putea duce la redeschiderea restaurantelor. Conform proiectului de lege, se modifica anumite puncte care, odată modificate, ar putea duce la redeschiderea restaurantelor

Restaurantele ar putea fi redeschise în urma unui proiect de lege propus de PMP

În aceste momente, restaurantele sunt închise. Totuşi, restaurantele, hotelurile, pensiunile, cafenelele sau alte localuri publice care se afla în interiorul clădirilor ar putea funcţiona şi în aceste condiţii. Se pare că un proiect de lege ar putea reglementa funcţionalitatea acestora. Condiţia esenţială pentru a putea funcţiona ar fi cea de a se respecta distanţarea de el puţin 2 metri între mese, dar şi un număr de maxim 4 persoane la o singură mase. Totuşi, o noutate ar fi instalarea unor panouri separatoare în restaurante.

Legea 55/2020 prevede că, ”pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.

Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară”.

PMP va propune un proiect legislativ care ar putea redeschide restaurantele

Într-un proiect depus de PMP se prevede ca măsură prevăzută la alineatul 1 să nu se aplică în cazul operatorilor economici care vor asigura o distanţă de minim 2 metri între mese, dar cu o capacitate maximă de 4 persoane la o singură masă. În altă ordine de idei, proiectul de lege prevede şi instalarea unor despărţitoare între mese.

Totuşi, pentru e intra în vigoare, proiectul de lege depus de PMP trebuie votat în Parlamentul României dar şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Ce spune Ludovic Orban

Aflat într-o vizită oficială, premierul Ludovic Orban a oferit mai multe declaraţii. Printre întrebările puse premierului s-a găsit şi întrebarea legată de redeschiderea restaurantelor. Ludovic Orban nu a declarat nimic concret, dar a promis că se va discuta în această săptămână despre subiect:

„Săptămâna aceasta discut cu HORECA”, a anunțat premierul.

Alexandru Rafila explică de ce nu se deschid restaurantele

Profesorul Alexandru Rafila explică de ce nu se deschid restaurantele. Într-un interviu pentru o publicaţie, reprezentantul României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii explica faptul că există un risc prea mare pentru ca restaurantele să fie deschise. Citând un studiu făcut de prestigioasa universitate MIT, medicul menţionează riscul unei infectări cu coronavirus în restaurante:

Medicul Alexandru Rafila menţionează faptul că restaurantele nu pot fi deschise pentru că există un risc prea mare de infectare. El explica diferenţa dintre un spaţiu închis şi unul deschis.

„Da, este un risc mai mare pentru că discuţi de un spaţiu închis versus un spaţiu deschis. Validarea unui spaţiu ca şi terasă ar putea să fie făcută de o autoritate care are responsabilitate în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 dacă există un risc mai mare să iei coronavirus într-un restaurant decât la terasa aceluiaşi restaurant, informeză News.ro.

Adauga un comentariu