Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID-19: „Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni.”
Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID-19: „Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni.”

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID-19: „Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni.”

23 aug. 2020, 19:00,
Bianca Rebegea, în National

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID-19: „Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni.” Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila a adus informații despre vaccinul anti-coronavirus și a arătat cine vor fi primele persoane care vor beneficia de acesta. Din punctul lui de vedere, vaccinul ar trebui să fie opțional.

Din cunoștințele acestuia, vaccinul poate avea o rată de eficacitate diferită, în funcție de persoana căreia îi este administrat. Astfel, bătrânii, care au un sistem imunitar mai slăbit, vor răspunde diferit față de un tânăr, a cărei reacție imună este mai puternică. De asemenea, Rafila amintește categoriile de persoane care ar trebui prioritizate la vaccinare.

„Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin. Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții.

Și atunci o să existe probabil o prioritizare. În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a declarat Alexandru Rafila duminică la Digi24.

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID-19: „Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni.”

Președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că, așa cum România a beneficiat de Remdesivir cu aceeași rapiditate ca a țărilor din UE, la fel se va întâmpla și în cazul vaccinului anti-coronavirus.

„Norocul nostru că suntem în UE și, așa cum am primit o cantitate importantă de Remdesivir din partea UE ca să putem trata cazurile grave de infecție, probabil că același mecanism în cadrul Uniunii va funcționa și pentru vaccin. Din câte știu, UE a securizat o cantitate suficient de mare încât să facă posibilă – auzeam de la dl ministru Tătaru, care vorbea de 10 milioane de doze. În Europa există trei companii care dezvoltă acest vaccin, mai există câteva companii în SUA. În ceea ce privește vaccinul din Rusia nu știu să fi existat discuții până nu primește un aviz referitor la siguranță și la eficacitate. Agenția Europeană a Medicamentului nu va aproba în regim de urgență decât un vaccin care va fi absolut sigur”, a mai arătat Rafila.

Alexandru Rafila mai adaugă faptul că, din perpectiva lui, vaccinul va fi opțional, mai ales că există toate acele teorii conspiraționale, care înconjoară lumea. De asemenea, el susține că în ceea ce privește comunicarea vaccinării, aceasta ar trebui să se facă atent, pentru a nu eroda și mai mult încrederea oamenilor.

„Nu cred că va fi un vaccin obligatoriu. Și-așa există reticență, există destul de multe discuții referitoare la originea acestei boli. Există tot felul de teorii care avansează chiar ideea că, odată cu apariția acestei infecții erau deja pregătite și vaccinurile într-un depozit uriaș, de unde urmează să fie distribuite. Astea sunt lucruri care erodează încrederea publică și cred că trebuie foarte mare atenție și în ceea ce privește strategia de comunicare în ceea ce privește vaccinarea”, a avertizat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *