Prima pagină » Local » Restaurarea Casei Berthelot din Iași a ajuns la final. Iată cum arată o investiție de peste 12 milioane de lei

Restaurarea Casei Berthelot din Iași a ajuns la final. Iată cum arată o investiție de peste 12 milioane de lei

22 mart. 2025, 02:00, 6 ,
Paula IANUȘ în Local

Proiectul de reabilitare a casei din Iași în care a locuit generalul francez Henri Mathias Berthelot în Primul Război Mondial a luat sfârșit. Aceasta a fost construită la începutul secolului XX, dar, de-a lungul timpului, a suferit deteriorări majore.

Lucrările de restaurare a Casei Berthelot au fost finalizate

Procesul de reabilitare a Casei Berthelot din Iași a ajuns la final. Acest proiect este unul dintre cele șapte care fac parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, acestea fiind cofinanțate de Guvernul României. Valoarea totală a investiției este de 12,44 milioane de lei.

Acum că proiectul a fost finalizat, clădirea-monument va găzdui o secțiune dedicată generalului Henri Mathias Berthelot, marcând colaborarea româno-franceză în Primul Război Mondial. În plus, o parte din clădire va găzdui Centrul de Studiu al Istoriei Iașului, unde cercetătorii vor lucra la Enciclopedia Iașului, un proiect ce va documenta istoria și cultura orașului.

Casa Berthelot a fost construită, la începutul secolului XX, în stil eclectic, cu influențe baroce și neoclasice, și a suferit deteriorări majore de-a lungul timpului. După ce a fost transformată în locuințe sociale în 1964, restaurarea a început abia după relocarea chiriașilor.

În trecut, Casa Berthelot era într-o stare deplorabilă, iar aceasta a fost semnalată către municipalitate de către cotidianul BZI. Apoi, administrația publică a încheiat un contract pentru reabilitarea clădirii. Un întreg scandal s-a petrecut la evacuarea ultimului chiriaș din Casa Berthelot. Înainte de reabilitare, casa era locuită de mai mulți chiriași ai municipalității.

Care este istoricul clădirii din zona Copou

Clădirea a fost construită ca locuință a profesorului universitar George Bogdan (1858-1930), fost medic legist român, profesor universitar la Facultatea de Medicină și cea de Drept a Universității Iași. Între 1916-1917, în acest imobil a fost găzduit generalul francez Henri Mathias Berthelot (1861-1931), șef al Misiunii militare franceze în România, în cursul Primului Război Mondial.

În luna octombrie a anului 1916, generalul Henri Mathias Berthelot a ajuns la Iași, împreună cu misiunea franceză, ca să organizeze armata română și să coordoneze atacurile detașamentelor româno-ruse, după înfrângerile de pe frontul estic. Casa Berthelot este construită în stil eclectic, cu elemente neoclasice, dar preponderent baroce.

Reabilitarea clădirii a fost atribuită, în urmă cu mai mulți ani, de către firma Iasicon SA. Această clădire a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, din anul 2015. Casa a suportat numeroase seisme, cu o intensitate apreciată ca foarte puternică. În 1964, imobilul a fost modificat, încăperile fiind recompartimentate pentru a avea destinația de locuințe sociale. Acum, după finalizarea lucrărilor, clădirea va fi transformată în muzeu. Imobilul va găzdui 8 săli de expoziție, dintre care 3 la subsol, 4 la parter și un spațiu expozițional la mansardă.

Lucrările de la Casa Berthelot au ajuns la final, investiția fiind de peste 12 milioane de lei. Imobilul va găzdui Centrul de Studiu al Istoriei Iașului, unde cercetătorii vor lucra la Enciclopedia Iașului.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vestea momentului despre Klaus Schwab. Este investigat! Nu mai e șef la Forumul Economic Mondial
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • la ce foloseste?

  • Foarte bine!

  • Nu se muta primarul Chirica in ea ?

    • Așa ar fi fost corect , casa Berthelot ar fi putut deveni un 10 Downing Street ,unde pe perioada mandatului, locuiește primarul nostru( indiferent cine este el)
      Dar ne este frică de gura presei , a lumii și nu putem fi unici din cauza lipsei de curaj.

  • Corect ar fi sa se numească după numele proprietarului iar pe casa pusa o placa de aducere aminte cum ca a locuit aici gen. Berthelot.Noi numim casa după chiriaș?

  • „Cooperarea” francezilor din Primul Razboi Mondial este orice numai nu ajutorul militar pe care aliatii nostri erau obligati sa il acorde Romaniei 8n virtutea tratatului de alianta.
    Mai mult, „cooperarea” s-a rezumat la trimiterea lui Berthlot in Romania, cu inca vreo 20 de ofiteri francezi. Atat si nimic mai mult. Nu trupe, nu armament, nu munitii. Doar sfaturi, de parca romanii nu aveau habar sa se apere. Acum, astuia i s-a facut casa memoriala. O natie in genunchi in fata oricarui strain.
    Azi, Franta ne impinge in razboiul contra Rusiei. Credeti ca vor trimite trupe aici, sa ne apere? Desigur, nu. Istoria se repeta atunci cand o uiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`