Titlurile zilei

Rețeaua de nepotisme de la ABA Prut-Bârlad. Secretele directorului care a provocat scandalul „Chelnerița”! Gabriel Musteață și-a angajat toate rudele în compania pe care a condus-o! DNA a descins ieri la instituția ieșeană – UPDATE

Publicat: 12 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețeaua de nepotisme de la ABA Prut-Bârlad. Secretele directorului care a provocat scandalul Chelnerița Gabriel Musteață și-a angajat toate rudele în compania pe care a condus-o DNA a descins ieri la instituția ieșeană - UPDATE
ABA Prut-Bârlad a devenit o rețea de nepotisme, fostul director din scandalul cu chelnerița angajată la Dispecerat având numeroase rude în instituție

Dezvăluiri șocante dintr-o instituție publică a Iașului măcinată de scandaluri în ultimele zile. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a devenit un adevărat cuib de nepotisme. Lucrurile de la ABA Prut-Bârlad sunt însă cu mult mai grave decât au fost prezentate pe site-urile naționale. Cap de afiș este tocmai fostul director tehnic Gabriel Musteață, cel care a provocat scandalul cu chelnerița angajată la Dispecerat. Ani la rând, în instituție au lucrat nu mai puțin de 9 (NOUå) membri ai familiei Musteață, care au ocupat inclusiv funcții de conducere, unii ieșind la pensie din ABA Prut-Bârlad. Între timp, DNA a descins la ABA Prut-Bârlad, de unde a ridicat mai multe documente referitoare la angajările din instituție. Iată care a fost reacția lui Gabriel Musteață.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad a devenit un refugiu pentru o serie de persoane cu legături de rudenie. Instituția cuprinsă de un scandal uluitor în ultimele zile s-a transformat într-o afacere de familie pentru fostul director tehnic Gabriel Musteață. Cel care a provocat scandalul angajării Simonei Iancu, o fostă ospătăriță la restaurantul Master, deținut de afaceristul Cristian Stanciu, la Dispeceratul ABA, se află și el în mijlocul unei rețele de nepotisme. Soția, cumnatele și nepoții lui Gabriel Musteață lucrează sau au lucrat în diferite compartimente din cadrul instituției subordonate „Apelor Române”.

Descinderi DNA în plin scandal la ABA Prut-Bârlad

Ieri, 11 februarie 2021, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins la sediul ABA Prut-Bârlad de unde au ridicat mai multe documente interne referitoare la angajările din instituție și din biroul directorului Petru Avram. Procurorii vor să facă lumină în cazul angajării Simonei Iancu, chelnerița adusă peste noapte în ABA, și să se lămurească cu privire la angajările dintr-o instituție publică ce ridică semne de întrebare. Cel de la care a plecat acest scandal, inginerul Gabriel Musteață, a rămas fără funcție, după o reorganizare a ANAR. Gabriel Musteață a lucrat ca director tehnic Exploatare Lucrări hidrotehnice în cadrul ABA Prut-Bârlad până la reorganizarea instituției. După ce i s-a desființat postul, inginerul a atacat decizia în instanță, nemulțumit de situația apărută. Însă în urma sa au rămas rudele angajate în cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).

Lista completă a rudelor fostului director Musteață în Apele Române

Lucrurile de la ABA Prut-Bârlad sunt însă cu mult mai grave decât au fost prezentate pe site-urile naționale. În această instituție sunt clanuri întregi care au monopolizat angajările în ultimii ani. De exemplu, din familia Musteață sunt nu mai puțin de 9 (NOUå) membri care sunt sau au fost angajați în ultimii ani la ABA Prut-Bârlad.
Inginerul Gabriel Musteață este căsătorit cu Olga Musteață, care, surpriză (!), este director economic în cadrul instituției. În cadrul ANAR a lucrat și Angela Păduraru, gestionar, sora directorului economic Olga Musteață. Aceasta a ieșit însă la pensie. Urmează Cristian Păduraru, fost inginer exploatare, nepotul Olgăi Musteață. Acesta și-a dat demisia după ce a fost acuzat că a hărțuit sexual două angajate.

În instituție se află și Daniel Păduraru, angajat ca șofer, nepotul directorului economic Olga Musteață. Culmea, acesta i-a fost șofer personal unchiului său. Angajat ca tâmplar a fost și Gheorghe Păduraru, cumnatul Olgăi Musteață, ieșit și acesta la pensie. Lista familiei îi cuprinde și pe Dumitru Burghelea, consilier juridic, de asemenea cumnatul Olgăi Musteață, actual pensionar. Urmează Dorina Ursan, fost auditor ABA Prut și fost director economic ANAR, în prezent pensionată. Aceasta este sora directorului economic Olga Musteață. Nu în ultimul rând, în instituție a lucrat și Georgeta Burghelea, contabil-șef la Stânca Costești, de asemenea sora Olgăi Musteață. Și aceasta s-a pensionat.

Scandal după scandal în ABA Prut-Bârlad

Gabriel Musteață a ajuns în ABA Prut-Bârlad în anul 2006 ca angajat. În anul 2012 a devenit director în cadrul instituției ce administrează bazinele hidrografice din arealul de Nord-Est. Soția acestuia, Olga Musteață, a intrat în ABA Prut-Bârlad tot în anul 2006. Olga Musteață apare în celebrul dosar al DNA din perioada fostului director Corneliu Crețu. Este vorba despre procedura încheiată de ABA Prut-Bârlad cu firma Com-Beton pentru consolidarea digurilor de pe malul râului Prut. Aceasta a mai avut și alte probleme după ce a semnat documente împreună cu fostul director Corneliu Crețu și a intrat în atenția anchetatorilor. Surse din instituție susțin că aceasta a ajuns în ABA fără a da vreun concurs la vremea respectivă.

Gabriel Musteață nu a dorit să comenteze situația respectivă în ciuda insistențelor reporterilor BZI.

„Nu pot să comentez în niciun fel. Nu sunt în locul potrivit pentru a putea vorbi la telefon. Discutăm mâine (astăzi, 12 februarie 2021) fără nicio problemă”, a spus Gabriel Musteață.

Acesta a blamat angajările pe pile în ABA Prut-Bârlad, stârnind un scandal național, însă a evitat să spună despre propria familie.

Administrația Apele Române: Gabriel Musteață a refuzat funcția oferită

Cum s-a ajuns la un scandal național referitor la angajările pe pile în ABA Prut-Bârlad? Gabriel Musteață a acuzat faptul că a fost dat afară ilegal și a contestat decizia în instanță. Cei de la Apele Române au explicat la rândul lor cum au stat lucrurile.

„În urma refuzului repetat de a semna documentele de încadrare pe postul oferit de director tehnic, începând din 9 februarie 2021, domnul Musteață Gabi nu mai este angajat în cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad. În urma modificărilor de organigramă ale tuturor Administrațiilor Bazinale de Apă realizate în luna noiembrie 2020 (…) a rezultat, la nivelul fiecărei ABA, departamentul Exploatare Mentenanță și Investiții. În acest context, domnului Musteață Gabi i s-a oferit postul de director tehnic – Exploatare Mentenanță și Investiții, pe o perioadă determinată de 30 zile, conform prevederilor în vigoare. (…) Având în vedere că a refuzat în mod repetat semnarea actelor de numire în funcția de director tehnic, la începutul lunii ianuarie, ABA Prut-Bârlad i-a propus unul dintre posturile vacante de inginer în diverse compartimente. Domnul Musteață a refuzat toate variantele propuse”, au menționat cei de la ANAR.

Clanul Musteață de la ABA Prut-Bârlad

Gabriel Musteață – director tehnic
Olga Musteață – director economic
Angela Păduraru – gestionar, sora Olgăi Musteață
Cristian Păduraru, inginer exploatare – nepotul Olgăi Musteață
Daniel Păduraru – șofer, nepotul Olgăi Musteață
Gheorghe Păduraru – tâmplar, cumnatul Olgăi Musteață,
Dumitru Burghelea – consilier juridic, cumnatul Olgăi Musteață
Dorina Ursan, fost auditor ABA Prut și fost director economic ANAR – sora Olgăi Musteață
Georgeta Burghelea, contabil-șef la Stânca Costești – sora Olgăi Musteață

 

Ce spune Gabriel Musteață despre dezvăluirile BZI.RO

Gabriel Musteaţa are o altă versiune a dezvăluirilor făcute de reporterii BZI.RO. Într-un drept la replică, fostul director din ABA susţine că persoanele respective sunt rude ale soţiei:

1. Eu mi-am cunoscut soția în 2002 când și eu și ea aveam deja o carieră lungă în Apele Române, cariere de succes. Eu eram director Serviciul de Gospodărire a Apelor Galați iar ea era director economic ABA. Eu lucram deja de 7 ani în instituție iar soția de 9 ani. Nu e nicio ilegalitate sau vreo imoralitate să te îndrăgostești la locul de muncă și nici să te căsătorești cu o colegă de serviciu. Despre ce nepotism poate fi vorba dacă noi eram deja pe cele mai înalte poziții în ierarhia instituției când ne-am cunoscut, unde am ajuns pe baza cunoștințelor și calificărilor noastre? Mai mult, cum să mă ajute soția în vreun fel pe mine în carieră dacă, după ce ne-am cunoscut, eu chiar am retrogradat în ierarhia instituției ajungând din director SGA, șef de birou, trecând și pe un salariu mai mic. Halal nepotism!

2.Eu nu am angajat nici pe altcineva din familie în instituție indiferent la cine vreți să faceți dumneavoastră vorbire: cumnată, nepot etc. Nu aveam cum să mi angajez cumnatele în 1973 și 1976, pe una la Stânca-Costești iar pe cealaltă la ABA pentru că eu la momentele acelea aveam doar vârsta de 3, respectiv 6 ani. Toată suita de rude menţionate de dumneavoastră fac parte din familia soției și au fost angajate înainte de a o cunoaște pe aceasta. a declarat Gabriel Musteață.

Adauga un comentariu