Prima pagină » Sanatate » Retenție de apă și picioare umflate, ce este de făcut? Pot fi semnul unei boli de inimă sau de rinichi!

Retenție de apă și picioare umflate, ce este de făcut? Pot fi semnul unei boli de inimă sau de rinichi!

29 mai 2025, 13:21,
Redacția BZI în Sanatate

Retenția de apă și picioarele umflate nu sunt considerate o afecțiune în sine, ci un simptom care, însă, dacă apare constant, poate anunța o problemă de sănătate. Pe lângă anumite afecțiuni, temperaturile ridicate pot determina anumite părți ale corpului să rețină apa în exces și, implicit, să se inflameze, să se umfle.

Retenția de apă mai poartă denumirea medicală de edem, iar picioarele, mai exact tălpile și gleznele, sunt primele expuse acestui risc. Edemul periferic, denumit și edem de căldură, cauzează o stare de disconfort organismului.

Retenție de apă și picioare umflate, ce este de făcut?

Retenția de apă are loc atunci când organismul reține apă în exces la nivelul țesutului conjunctiv din cauza unui drenaj deficitar al sistemului limfatic sau din cauza unei afecțiuni existente. Ea apare în principal atunci când metabolismul apei și al mineralelor din organism este dezechilibrat.

Lucru care se întâmplă adesea atunci când sistemul cardiovascular este copleșit de sarcina sa. În mod normal, apa este transportată prin intermediul vaselor sanguine și limfatice și excretată în urină. Diferite mecanisme de reglare sunt responsabile de acest lucru. Cu toate acestea, aceste mecanisme își ating limitele, de exemplu, pe vreme caldă și atunci când stați în picioare pentru perioade lungi de timp.

Cele mai frecvente cauze ale retenției de apă pot fi: menopauza; sarcina; căldură și probleme circulatorii; medicamentele. Dacă retenția de apă apare foarte brusc, în decurs de câteva ore, și este severă, este important să solicitați asistență medicală.

Picioarele grele și umflate pot fi unul dintre cele mai cunoscute efecte secundare ale menopauzei. Acestea tind să apară atunci când ești obligată să stau în picioare sau să stai jos pentru perioade lungi de timp. De obicei, picioarele se umflă din ce în ce mai mult în timpul zilei și pot ajunge la o stare dureroasă seara. Glezna este adesea abia vizibilă, iar presiunea degetelor lasă o adâncitură adâncă.

Ce poate fi de folos pentru apa din picioare

Retenția de apă, fie în timpul menopauzei, în timpul sarcinii sau din cauza căldurii pe timp de vară este stresantă și neplăcută. Poți preveni retenția de apă și apa în picioare cu următoarele sfaturi: bea multe lichide – de preferință apă sau ceai neîndulcit; alternează dușurile sau băile cu apă caldă și rece; consumă o dietă echilibrată, săracă în sare, fără alimente procesate; fă multă mișcare – cel puțin zece mii de pași pe zi; evită să stai jos și în picioare pentru perioade lungi de timp; încearcă remedii homeopate. Și, nu în ultimul rând, pune picioarele în sus în mod regulat. Ceea ce sună confortabil te ajută de fapt inima să pompeze din nou sângele și astfel organismul să scape de excesul de apă.

Ciorapii și bandajele compresive exercită o presiune graduală asupra picioarelor, stimulând circulația venoasă și limfatică. Acestea trebuie purtate în special în timpul activităților zilnice și ajută la prevenirea acumulării de lichide în țesuturi.

Presiunea exercitată trebuie să fie mai mare la nivelul gleznelor și să scadă treptat spre coapsă pentru a facilita întoarcerea venoasă. Reducerea consumului de sare reprezintă o măsură esențială în controlul retenției de apă.

O dietă bogată în potasiu, magneziu și antioxidanți naturali poate ajuta la menținerea echilibrului hidric. Consumul de alimente proaspete, fructe, legume și cereale integrale, împreună cu o hidratare adecvată, contribuie la normalizarea balanței de lichide din organism. Prin urmare, retenția de apă și picioarele umflate pot fi un efect și al menopauzei.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Act de identitate special. Ce români pot beneficia
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025