Culinar

Reţeţă de cârnaţi de casă afumaţi

Publicat: 16 dec. 2019

Vin sărbătorile şi nu trebuie să te prindă cu cămara goală. După data de 20 decembrie, când e Ziua de Ignat şi românii taie porci pentru familii, gospodinele se pun pe gătit. Cârnaţi de casă afumaţi, reţeţă de Crăciun, sunt nelipsiţi ani de ani din casele românilor.

Ingrediente cârnaţi de casă:

  • 10 kilograme de carne în amestec (1 treime vită la 2 treimi porc, dacă vreţi mai graşi, se pot face fără vită)
  • 300 de grame de usturoi
  • 100 de grame de piper negru măcinat
  • 180 de grame de sare grunjoasă (180-250 de grame la 10 kg de carne)
  • paprika dulce
  • optional alte condimente
  • 1 lingură de zahăr la 10 kg de carne (va ajuta să se desprindă pieliţa cu uşurinţă de pe cârnaţii afumaţi).

Mod de preparare cârnaţi de casă:

Se trece carnea prin maşina de tocat. Se cântăreşte să fie cantitatea dorită şi se pune într-un bol mare. Se pun condimentele: usturoiul pisat fin, paprika, sare, piper. Sarea se dizolvă în 500 ml de apă călduţă. Se frământă toate ingredientele bine de tot. Dacă e prea groasă carnea, se mai adaugă 500 ml apă călduţă. Nu puneţi mai mult de 1 litru de apă la 10 kg de carne.

După ce carnea e gata şi e maleabilă, se trece la umplut maţele de porc. Maţele de porc se spală bine în apă călduţă. Se desărează dacă e nevoie. Maţul se fixează pe maşina de tocat. La capatul ei se pune un şpriţ special, ca o pâlnie din metal. Prin ea va trece carnea tocată pentru cârnaţi de casă.

Pe măsură ce carnea trece prin maşina de tocat, trageţi maţul peste şpriţ. Aveţi grija să nu fie goluri sau cârnaţi prea plini. Vor pocni. După ce aţi terminat de umplut maţele cu amestecul de carne, cârnaţii se pun pe sârmă, la ”uscat”. Trebuie să stea la răcoare şi întuneric. După ce maţul s-a uscat de apă, cârnaţii de casă se dau la afumat sau se păstrează în cngelator.loading...

Adauga un comentariu