Vin sărbătorile şi nu trebuie să te prindă cu cămara goală. După data de 20 decembrie, când e Ziua de Ignat şi românii taie porci pentru familii, gospodinele se pun pe gătit. Cârnaţi de casă afumaţi, reţeţă de Crăciun, sunt nelipsiţi ani de ani din casele românilor.
Ingrediente cârnaţi de casă:
Se trece carnea prin maşina de tocat. Se cântăreşte să fie cantitatea dorită şi se pune într-un bol mare. Se pun condimentele: usturoiul pisat fin, paprika, sare, piper. Sarea se dizolvă în 500 ml de apă călduţă. Se frământă toate ingredientele bine de tot. Dacă e prea groasă carnea, se mai adaugă 500 ml apă călduţă. Nu puneţi mai mult de 1 litru de apă la 10 kg de carne.
După ce carnea e gata şi e maleabilă, se trece la umplut maţele de porc. Maţele de porc se spală bine în apă călduţă. Se desărează dacă e nevoie. Maţul se fixează pe maşina de tocat. La capatul ei se pune un şpriţ special, ca o pâlnie din metal. Prin ea va trece carnea tocată pentru cârnaţi de casă.
Pe măsură ce carnea trece prin maşina de tocat, trageţi maţul peste şpriţ. Aveţi grija să nu fie goluri sau cârnaţi prea plini. Vor pocni. După ce aţi terminat de umplut maţele cu amestecul de carne, cârnaţii se pun pe sârmă, la ”uscat”. Trebuie să stea la răcoare şi întuneric. După ce maţul s-a uscat de apă, cârnaţii de casă se dau la afumat sau se păstrează în cngelator.