Chiftelele din năut fac parte dintre cele mai simple și mai ușoare aperitive, populare în bucătăria Orientului Mijlociu. Rețeta clasică se prepară din năut crud, hidratat în apă rece cel puțin 10 ore, amestecat cu multe ierburi aromatice și condimente. Însă, atunci când nu ai timp de așteptat, sau răbdare, poți folosi năut din conservă.
Chiftelele din năut sau falafel, cum se mai numesc, este o mâncare ce face parte din specificul bucătăriei arabe. Este o mâncare foarte gustoasă, se prezintă sub forma unor chifteluțe, conținând doar ingrediente vegetale.
Rețeta de chiftele libaneze din năut
Atracția acestor chiftele o reprezintă culoare pe care o au, acel verde crud ce-ți transmite o stare bine. Mai mult de atât, au un aport bogat de nutrienți și vitamine. Sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă digestie bună, dar și sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Năutul este un aliment foarte hrănitor, bogat în vitamine și minerale. Consumul de năut este foarte recomandat de nutriționiști, datorită conținutului ridicat de fibre, dar și datorită faptului că nu conține colesterol.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 250 gr boabe de năut; apă pentru hidratat năutul; 1 legătură de pătrunjel verde; 1 legătură de coriandru verde; 1 ceapă de mărime medie; 3-4 căței de usturoi; 1 linguriță de sare; 1 linguriță de chimion; 1/2 linguriță de piper proaspăt măcinat; 2-3 linguri de făină; 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu șo aproximativ 100 ml ulei de măsline pentru prăjit.
Începe cu pregătirea boabelor de năut cu o zi înainte de prepararea chifteluțelor. Clătește bine cu apă rece boabele de năut și pune-le într-un vas încăpător. Toarnă apă rece peste ele, atât cât să fie bine acoperite. Pune vasul la loc răcoros de seara până a doua zi, dimineața, timp în care acestea se vor hidrata pentru a fi pregătite de pus la blender.
Mod de preparare
După ce boabele de năut au stat la hidratat în apă rece, scurge-le bine și pune-le în recipientul unui blender electric. Clătește cu apă rece pătrunjelul verde și coriandrul verde și scurge-le bine, apoi toacă-le mai mărunt. Adaugă-l eîn recipientul blenderului peste boabele de năut. Pornește aparatul și procesează ingredientele până când obții o pastă cremoasă de culoare verde.
Curăță ceapa și toac-o mai fin și adaug-o peste pasta de năut cu verdeață. Curăță usturoiul, dă-l pe răzătoarea mică și adaugă-l peste celelalte ingrediente. Adaugă sarea, bicarbonatul și condimentele și amestecă bine toate ingredientele până când se omogenizează compoziția. Apoi, adaugă câtă puțină făină, atât cât să nu mai fie lipicioasă compoziția și să poți modela chifteluțele.
Așază pe flacăra aragazului o tigaie cu ulei de măsline sau alt ulei pe care îl folosești. Lasă uleiul să se înfierbânte și rumenește frumos chifteluțele de năut, falafel, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, astfel vei obține niște mingiuțe aurii și foarte gustoase.
După rumenire, scoate-le pe prosoape de hârtie absorbante, pentru a elimina din surplusul de ulei. Opțional, poți trece chiftelele prin semințe de susan, înainte prăjire. Poți servi aceste chiftele din năut calde sau reci, cu lipii libaneze și legume proaspete.