Culinar

Rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat, de la Mirela Vaida

Publicat: 06 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat de la Mirela Vaida
Știai că... aluatul pentru cozonc moldovenesc trebuie frământat în jur de o oră?

Moldoveancă la origine, Mirela Vaida ne propune astăzi ceva foarte bun, cu specific local. Este vorba despre o rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat. Nu se face greu, însă ai nevoie de timp şi răbdare. De ce? Pentru că aluatul trebuie frământat, în mod ideal, o oră.

Secretul reuşitei reţetei este să ai lapte de ţară, bogat în grăsimi, ouă proaspete, făină la temperatura camerei, smântână grasă, dar şi câteva vase la îndemână. De asemenea, nu uita să încorporezi în aluat şi un pahar de apă minerală. Rolul acesteia este de a afâna aluatul.

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 kg făină albă 000
  • puţină sare
  • zahăr
  • drojdie înmuiată în apă
  • puţin unt
  • smântână grasă
  • coajă de la o lămâie dată pe răzătoare
  • 8 ouă
  • esenţă de rom
  • esenţă de vanilie
  • 1 pahar de apă minerală (pentru afânarea aluatului)
  • câteva stafide

Ingrediente pentru umplutură:

  • rahat tăiat cubuleţe şi dat prin zahăr pudră (ca să nu se lipească)
  • miez de nucă măcinat
  • zahăr
  • cacao
  • lapte
  • esenţă de rom
  • esenţă de lămâie

Mod de preparare rețetă cozonac moldovenesc cu nucă și rahat:

Mai întâi se prepară aluatul.

Aluat de cozonac moldovenesc

Presară sarea peste făină şi amestecă bine. Se face o gaură în mijloc şi se pune acolo zahărul (potenţează drojdia şi ar trebui ca aluatul să crească mai repede). Se toarnă drojdia, dizolvată în prealabil în apă sau în lapte cald. Se amestecă uşor, treptat, pentru ca toată făina să fie bine încorporată. Se adauga aoi untul, tăiat în cubuleţe. Se amesteca cu drojdia şi cu făină. Apoi se încorporează câteva linguri de smântână grasă. Se amesteca un pic. Se sparg ouăle într-un bol. În compoziţia de aluat se pun doar gălbenuşurile. Se adaugă apoi laptele şi se începe omogenizarea aluatului. La final se adauga coajă de lămâia dată pe razătoare, esenţa de rom şi esenţa de portocale sau de vanilie. Pe parcus, când mai trebuie, se încorporează laptele şi apă minerală. Frământarea trebuie să dureze cel puţin 20 de minute. Dacă e moale, se poate întări cu făină adăugată treptată. Se acoperă cu un prosop cald şi se lasă la crescut cam 50-60 de minute.
Între timp se face umplutura.

Umplutură pentru cozonac moldovenesc:

Se pune zahăr peste nucă şi se amesteca bine. Se adaugă şi cacaua. Se toarnă câte un pic de lapte peste nucă. Trebuie să obţii o pastă groasă, de aceea laptele se adauga treptat. Se pun esenţele şi se omogenizează. Se ung cu grăsime doua tăvi de cozonac.

Se pune nişte făină pe masa de lucru şi se împarte aluatul crescut în patru părţi (pentru doi cozonaci împletiţi). Se întinde fiecare bucată de aluat cu ajutorul unui sucitor. Se întinde umplutura peste fiecare foaie de aluat. Atenţie: nu se pune umplutură pe margine, ca să poată fi rulata foaia mai uşor. Apoi se adauga stafidele şi rahatul. Se rulează foaia dintr-o parte în alta. La final se împletesc câte două foi umplute, rasucindus-se uşor. Se pun cozonacii în tăvi şi se mai lasa să crească în jur de 1 minute, acoperiţi cu prosop curat.
Între timp se încinge cuptorul. Se ung cozonacii cu 2 gălbenuşuri bătute bine. Când e gata şi cuptorul, se baga tăvile în cuptor, pentru circa 45-50 de minute.
Înainte de a-i felia, trebuie lăsaţi la răcit. În caz contrar, se vor rupe. Imediat ce sunt scoşi din cuptor, cozonacii se ung cu apă cu zahăr, folosind o pensulă din silicon, după care se poate presăra zahăr pudră peste ei.

sursă foto

Adauga un comentariu