:format(jpeg):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/04/Sergiu-Ciobotariu-Catalin-Morosanu-si-imagini-casa-zona-Cicoarei-si-casa-cumparata-din-donatii-.jpg)
Zilele de post trec mai greu parcă atunci când trebuie să faci de mâncare şi eşti restricţionat. Nu poţi consuma nici carne, nici lapte, nici ouă. Asta nu înseamnă că nu mai mâncăm, ci că trebuie să găsim variante alternative. Spre exemplu, pentru desert ne putem orienta înspre reţetă de gogoşi pufoase cu lingura. De ce li se spune aşa? Pentru că efectiv cu lingura se prepară.
Se ia câte puţin din compoziţie şi se pune la prăjit în ulei încins. De reţinut: ideal ar fi ca gogoşile să le scoţi pe nişte prosopele absorbante de bucătărie, pentru că astfel se elimină surplusul de ulei şi nu devin greoaie pentru stomac. Mai jos găseşti, așadar, o reţetă de gogoși pufoase cu lingura. Spor la gătit şi poftă bună!
Mai întâi cerni făina, pentru ca gogoşile să fie chiar pufoase. Apoi pui făina într-un lighean şi faci o gaură în mijlocul ei. Acolo adaugi drojdia dizolvată în apă caldă, coaja de lămâie şi esenţa de vanilie. Frământă aluatul. Pe măsură ce îl frămânţi, încorporează uleiul, încălzit uşor în prealabil. Amestecă până când se omogenizează totul. Aluatul va fi foarte moale la început. Acoperă-l apoi şi lasă-l să crească.
În momentul în care vezi că şi-a dublat volumul, pune ulei la încins, într-un ceaun. Ia din compoziţie cu lingura şi dă drumul în ceaun. Gogoşile trebuie prăjite pe ambele părţi. Scoate-le la final pe prosopele absorbante de bucătărie.
Pentru această rețetă de gogoși pufoase cu lingura ai nevoie de zahăr pudră, magiun de prune sau diverse dulceţuri. Desertul se poate mânca atât cald, cât şi rece.
Bineînțeles, dacă vrei să mai prepari ceva dulce, îți pot recomanda și niște clătite făcute fără lapte. Sunt ideale pentru persoanele care au intoleranță la lactoză.
Care e secretul datorită căruia gogoșile sunt pufoase? În primul rând, făina trebuie cernută. Astfel se elimină bulgării de făină, din cauza cărora preparatul final ar putea arăta prea gros şi prea consistent. În al doilea rând, uleul folosit trebuie să fie de floarea-soarelui. Acesta nu schimbă gustul final al preparatului. Nu uita, de asemenea, nici de vârful de cuţit de sare. Ar putea face diferenţa.
Alte sfaturi pentru a face cele mai bune gogoşi: