Rețeta de hummus cu năut din conservă este de fapt un pate de năut din bucătăria libaneză, cu un mic twist. Mai exact, conține pastă de susan, care îi dă o aromă foarte plăcută și o textură cremoasă.
Hummusul este o pastă de năut, sau un fel de mâncare din Orientul Mijlociu, preparată din năut fiert și pisat, amestecat cu tahini, suc de lămâie și usturoi. Garnitura standard include ulei de măsline, câteva boabe de năut întregi, pătrunjel și paprika. Este de obicei servită cu lipii sau biscuiți crocanți.
Rețeta de hummus cu năut din conservă
Ingredientele de bază pentru rețeta de hummus au fost combinate și consumate în Egipt și în Levant de-a lungul secolelor. Deși populațiile regionale consumau pe scară largă năut și adesea îl găteau în tocănițe și alte mâncăruri calde, năutul pasat mâncat rece cu tahini nu apare în documente înainte de perioada abbasidă în Egipt și Levant. Primele rețete scrise cunoscute pentru un fel de mâncare asemănătoare cu hummus și tahini sunt consemnate în cărți de bucate scrise la Cairo în secolul al XIII-lea.
Garniturile includ roșii tocate, castraveți, coriandru, pătrunjel, ceapă caramelizată, ciuperci sotate, năut întreg, ulei de măsline, ouă fierte tari, paprika, măsline, murături și nuci de pin. În afara Orientului Mijlociu, este uneori servit cu chipsuri de tortilla sau biscuiți.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 cutie de năut, clătit și scurs; ½ linguriță de bicarbonat de sodiu (dacă folosești boabe de năut la conservă); ¼ cană de suc de lămâie; 1 cățel de usturoi de mărime medie spre mare, tocat grosier; ½ linguriță de sare de mare fină, după gust; ½ cană de tahini; 2 până la 4 linguri de apă rece; ½ linguriță de chimen măcinat; 1 lingură de ulei de măsline extravirgin.
Mod de preparare
Se pune năutul într-o cratiță medie și adaugă bicarbonatul de sodiu. Acoperă năutul cu câțiva cm de apă, apoi adu amestecul în punctul de fierbere la foc mare. Continuă să fierbi, reducând focul dacă este necesar, timp de aproximativ 20 de minute, sau până când năutul pare umflat, îi cade pielița și este destul de moale.
Într-o strecurătoare cu ochiuri fine, scurge năutul și trece apă rece peste el timp de aproximativ 30 de secunde. Dă totul deoparte, nu este nevoie să decojești năutul pentru această rețetă.
Între timp, într-un robot de bucătărie sau într-un blender de mare putere, combină sucul de lămâie, usturoiul și sarea. Procesează până când usturoiul este tocat foarte fin, apoi lasă amestecul să se odihnească, în mod ideal 10 minute sau mai mult. Se adaugă tahini și se amestecă până când obții o pastă groasă și cremoasă. În timp ce se pune în funcțiune robotul de bucătărie, se adaugă 2 linguri de apă cu gheață.
Adaugă chimenul și năutul scurs în robotul de bucătărie, iar în timp ce amesteci, stropește cu uleiul de măsline. Amestecă până când totul este neted, răzuind pe părțile laterale ale robotului de bucătărie, dacă este necesar, aproximativ 2 minute.
Adaugă mai multă apă cu gheață dacă este necesar pentru a obține o textură super cremoasă. Rețeta de hummus cu năut din conservă conservă se completează cu garnituri la alegere.