Culinar

Rețetă de ouă Benedict – Origine și beneficii pentru sistemul digestiv

Publicat: 31 mart. 2021
platou alb cu doua oua benedict
Ouăle Benedict sunt foarte ușor de digerat pentru că timpul lor de gătire e mic

Mic dejun consistent şi sănătos! Încearcă o reţetă de ouă benedict, ca să îţi începi ziua cu dreptul. Ouăle sunt sursă bună de energie şi, în plus, sunt uşor de digerat. De ce? Pentru că digerarea e direct proporţională cu timpul de gătire. Şi cum la ouăle benedict ai nevoie de numai 2-3 minute, cu atât mai mult sunt foarte uşoare pentru sistemul digestiv. Știi însă ce origine are această rețetă de ouă benedict?

Se spune că regii Angliei şi Franţei de odinioară optau pentru o reţetă de ouă benedict la micul dejun. Istoria preparatului nu e foarte cunoscută. Primele informaţii despre reţetă ar data din intervalul 1860-1880, din New York, dar nu se ştie sigur. Atunci, bucătarul Charles Ranhofer ar fi creat ouăle benedict pentru că economistul LeGrand Benedict s-ar fi plâns de meniul sărăcios al unui restaurant. Totuşi, informaţia nu este veridică 100%. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 6 ouă proaspete
  • 3 chifle cu semințe
  • 2 linguri unt topit
  • 10 felii mici bacon
  • 1 lingură boia dulce
  • 2 lingură ulei vegetal
  • 1 lingura oțet
  • 90 ml sos olandez (se cumpără gata preparat)
  • ierburi pentru ornare (arpagic)

Mod de preparare:

Mai întâi topeşti untul. După aceea tai în două chiflele. Unge fiecare jumătate de chiflă cu untul topit. Sosul se încălzeşte puţin. Baconul se rumenste în ulei încins, într-o tigaie, după care se scoate pe prosopele absorbante de bucătărie.
Pentru decor ornează farfuria cu puţină boia. Pune apă la fiert într-o oală de 2 litri. Adaugă oţetul. În momentul în care apa dă în clocot, sparge ouăle în apă. După 2-3 minute scoate-le folosind o spatulă mai lată. Ouăle sunt gata în momentul în care albuşul e închegat, iar gălbenuşurile sunt moi în mijloc.
Pune fiecare ou pe câte o jumătate de chiflă, apoi baconul. Aşază sandvişul în farfurie, stropeşte-l cu sos olandez şi decorează-l cu verdeaţă tocată mărunt.

Și dacă tot își începi ziua cu așa mic dejun sănătos, poți să mănânci la brunch niște clătite făcute fără lapte. Și ce dacă nu știi ce origine are această rețetă de ouă benedict? Important e că au gust bun,  sunt sănătoase și se fac foarte simplu.

Consumul de ouă – Beneficii pentru sănătate

Uite de ce este bine să introduci ouă în dieta săptămânală:

  • sunt o sursă excelentă de energie;
  • conţine o cantitate considerabilă de albumină;
  • conţine aminoacizi esenţiali pentru ficat;
  • se digeră uşor. Cu cât e gătit mai mult, cu atât digerarea durează mai mult. De aceea, când îţi e poftă de ceva bun şi consistent, alege o reţetă de ouă benedict;
  • nu îngrașă. Dacă 2 ouă conţin 160 kcal, 10 gr de unt conţin 90 kcal, iar 100 gr de pâine intermediară peste 200 kcal.

Iată cum prepară bucătarul Gordon Ramsay rețeta de ouă benedict:





Adauga un comentariu