Culinar

Reţetă de prăjitură cu blat de ciocolată şi cremă de cafea – De pus pe masa de Crăciun şi Revelion

Publicat: 03 dec. 2019

Ce ai spune de o prăjitură delicioasă cu blat de ciocolată şi cu cremă de cafea? Combinaţia nu are cum să nu te cucerească, aşa că îi poţi răsfăţa pe cei dragi cu acest desert în weekendul care vine. Mai jos, găsesti o reţetă propusă de un concurent al emisiunii culinare „Chefi la cuţite”, care a prezentat în faţa juriului acest preparat.

Ingrediente:

Pentru blat:

8 albuşuri
200 g zahăr
100 g nucă măcinată fin
100 g făină
200 g ciocolată amăruie(74%)
200 g unt cu 82% grăsime
un praf sare
1 plic praf de copt
1 vârf cuţit bicarbonat de sodiu
1 linguriţă zeamă de lămâie

Pentru crema de cafea:

8 gălbenuşuri
200 g zahăr
100 ml cafea fiartă şi răcită
500 g mascarpone
un praf sare
200 g frişcă bătută, pentru decor

Mod de preparare:

Topim, la bain marie, ciocolata ruptă în bucăţi, împreună cu untul. Omogenizăm bine compoziţia şi o lăsăm să se răcească. Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi presărăm căte un praf de sare peste ele. Gălbenuşurile le dăm la rece până pregătim blatul prăjiturii. Măcinăm nuca foarte fin.

Mixăm albuşurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul şi mixăm în continuare, până obţinem o bezea fermă. Încorporăm bezeaua obţinută în compoziţia de ciocolată, răcită şi omogenizăm bine amestecul. Încorporăm şi nuca măcinată, apoi făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul stins în zeama de lămâie. Folosim o spatula pentru a omogeniza compoziţia.

Tapetăm o tavă de 30/40 cm cu hârtie de copt, doar la bază, iar pereţii îi ungem cu puţin ulei şi îi tapetăm cu zahăr pudră. Zahărul de pe pereţii tăvii, are rolul de a desprinde blatul copt de pe pereţi, este mai eficient decât făina. Coacem blatul pentru 35-40 de minute la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit, în prealabil.

Pentru crema de cafea, frecăm gălbenuşurile cu sare, apoi cu zahărul, şi le diluăm cu cafeaua rece. Punem vasul pe foc moale, sau chiar pe baie de aburi şi amestecăm intens în cremă, până se îngroaşă ca o budincă. Lăsăm crema de cafea să se răcească, apoi o mixăm, adăugând treptat, mascarponele.

Răsturnăm blatul de ciocolată, răcit, pe un platou şi îl secţionăm în trei părţi. Nu va fi un blat prea crescut, deci îl secţionăm aşa întreg. Întindem crema de cafea între cele trei secţiuni, iar deasupra decorum prăjitura cu frişcă, pentru un contrast de culoare. Dăm prăjitura la rece pentru o oră, inainte de a o secţiona, pentru a se aşeza bine şi frumos straturile.loading...

Adauga un comentariu