Culinar

Rețetă de pulpă de berbecuț cu legume la tavă – Ți se topește în gură

Publicat: 06 apr. 2021
pulpa de berbecut facuta cu legume la tava si decorata cu patrunjel verde
Rețeta aceasta va avea gust mai bun dacă adugi niște usturoi și niște rădăcină de pătrunjel

Pe masa de Paşti este ideal să pui şi o pulpă de berbecuț cu legume la tavă. Se prepară destul de uşor, dar ai nevoie de răbdare. De ce? Carnea se ţine în cuptor circa 90 de minute, iar după ce pui şi cartofii o mai laşi încă 30 de minute. Alege carne cât mai proaspătă, din sursă sigură.

Usturoiul îi dă o aromă tare bună. Fie îl toci, fie îl taie mărunt. Vinul roşu, care oricum se potriveşte cu această carne, frăgezeşte bine pulpa. Nu-ţi face griji că friptura va avea şi alcool. Pe parcursul celor 120 de minute de gătite, tot alcoolul se va fi evaporat. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 1 pulpă de berbecuț
  • 4-5 cartofi
  • 250 ml suc de roșii
  • 200 ml vin roșu
  • 6 căței de usturoi
  • 5-6 roşii
  • 2 morcovi mai mari
  • 1 pătrunjel rădăcină
  • pătrunjel proaspăt
  • ulei
  • piper
  • sare

Mod de preparare rețetă de pulpă de berbecuț cu legume la tavă:

Prima dată te ocupi de legume. Spală-le pe toate şi curăţă-le. Cartofii se spală încă o dată şi se taie în cuburi. Restul legumelor se toacă mărunt.
Unge cu puţin ulei o tavă de copt. Spală bine pulpa de berbecuţ, apoi freac-o cu piper şi sare. După aceea unge-o cu ulei şi pune-o în tavă. Adaugă şi legumele alături, în afară de cartofi. Toarnă peste toate din tava vinul şi sucul de roşii. Potriveşte de piper şi sare şi băgă în cuptor, la foc moderat. După circa 90 de minute pune şi cartofii. Mai lasă tava în cuptor încă vreo jumătate de oră.

Friptura de berbecu’ se serveşte pe un platou decorat cu salată verde. Presară peste ea şi nişte pătrunjel tocat mărunt. Atenţie însă, ca pătrunjelul trebuie să fie cât mai proaspăt. Dacă vrei însă ceva și mai fraged, îți recomand o friptură de miel la tigaie.

Cum se scoate mirosul de oaie din carne

Dacă vrei să guşti din friptură de oaie, dar mirosul ţi se pare respingător, iată ce ai de făcut:

  • alege carne de la miel cât mai tânăr. Cu cât e mai tânăr, cu atât mirosul e mai puţin pregnant, iar carnea e mai uşor de digerat;
  • elimină grăsimea de pe carne, pentru că, de fapt, aceasta e de „vină” pentru miros;
  • carnea se ţine 3-4 ore în apă rece, apoi în marinadă peste noapte. Marinada se face cu: vin, suc de lămâie, oţet, ulei şi plante aromatice;
  • include în lista de condimente: ghimbir, cimbru, rozmarin, usturoi şi piper negru;
  • freacă bucăţile de carne cu zeamă de lămâie. Mirosul de oaie se va estompa vizibil.

Alte sfaturi culinare:

  • foloseşte termometru pentru carne. Doar acesta îţi va spune cu exactitate dacă e gata sau nu friptura;
  • foloseşte o tavă de calitate. Renunţă la cele în care prepari deserturi. Pentru friptură ai nevoie de o tavă aparte, pe care, spre exemplu, să o poţi pune inclusiv pe flacăra aragazului;
  • friptura nu se taie imediat ce e scoasă din cuptor. Dimpotrivă, trebuie lăsată aşa, în jur de un sfert de oră, în cuptor, pentru ca sucul să pătrundă în carne;
  • cuptorul trebuie să fie încins bine, iar carnea să fie la temperatura camerei atunci când o bagi în cuptor.




Adauga un comentariu