Prima pagină » Culinar » Rețetă de scrumbie marinată așa cum o fac pescarii. Ce a spus Grigore Antipa despre acest preparat

Rețetă de scrumbie marinată așa cum o fac pescarii. Ce a spus Grigore Antipa despre acest preparat

08 dec. 2023, 14:31,
în Culinar

Omega 3 se găsește din abundentă în scrumbia marinată, preparatele cu acest pește fiind benefice în tratarea depresiei și anxietății. Atunci când trece de la apă sărată la apă dulce, metabolismul scrumbiei suferă o transformare miraculoasă, iar corpul său se umple de acizi grași polinesaturați, ceea ce facilitează curățarea vaselor de sânge, îmbunătățirea memoriei și rezolvarea unor probleme precum diabetul și Alzheimerul, precum și îmbunătățirea orientării în spațiu și timp, toate acestea fiind beneficii dovedite științific.

Rețetă lipovenească de scrumbie marinată

Începând din luna februarie, peștele se adună în fața gurilor Dunării odată cu creșterea temperaturii apei. Apoi, locuitorii din Tulcea și lipovenii se dedau la pescuit, capturând scrumbia și expedând-o în alte orașe ale țării, unde prețul său ajunge să atingă 45-50 de lei pe kilogram.

Este demn de menționat faptul că Grigore Antipa, în jurul anului 1916, a documentat conservarea scrumbiei : “Conserva noastră cea mai primitivă și mai răspândită: scrumbii în butoaie, batoguri și balâc”.

Arta marinării perfecte, conform unei vechi rețete lipovenești care datează de pe vremea în care sarea exista pe Pământ, ascunde câteva secrete. Primul secret este că scrumbia trebuie ținută în apă cu gheață timp de o zi întreagă, asigurându-ne că tot sângele a fost eliminat, iar carnea s-a purificat și a devenit albă. După aceea, o acoperim cu o cantitate generoasă de sare grunjoasă. Nu vă faceți griji că va ieși prea sărată, căci scrumbia va absorbi doar cantitatea necesară.

După încă o zi și o noapte, trebuie spălată meticulos, și să-i fie preparat un baiț dintr-un amestec format jumătate din apă și jumătate din oțet de 9 grade. Oțetul din vin, piperul negru, foile de dafin, ienibaharul, coriandrul și semințele de muștar au intrat și ele în acest baiț. Luăm câteva borcane și adaugăm ceapă și câte o frunzuliță de dafin. După răcirea baițului, turnăm zeama peste bucățile de scrumbie, tăiate de grosime medie, de aproximativ un centimetru și jumătate, pentru ca marinada să poată pătrunde în mod corespunzător. După 4 zile, scrumbia este numai bună pentru a fi savurată pe o felie proaspătă de pâine de secară.

Salată de pește marinat cu ceapă și măsline

O sugestie de servire a scrumbiei marinate, ar putea fi această salată de scrumbie cu măsline și ceapă. Vei avea nevoie de scrumbie proaspătă (bucăți mari, de 500-600 de grame, cu carne tare), sare grunjoasă, ceapă roșie și ceapă albă, măsline negre mari, ardei capia sau gogoșar, pătrunjel verde, ulei de măsline, oțet de mere, miere și câteva boabe de piper.

Curăță și spală bine scrumbia la interior, iar apoi fileteaz-o pentru a-i îndepărta cu atenție toate oasele. Taie solzișori fini de ceapă roșie și albă și pregătește câteva măslinele negre bine scurse. Scrumbia trebuie tăiată în felii subțiri de 0,5 cm și amestec-o cu ceapa, măslinele și câteva fire subțiri de ardei capia sau gogoșar. De asemenea, poți presăra câteva fire de pătrunjel tăiate fin.

Într-un recipient, pregătește un dressing din ulei de măsline, oțet de mere cu miere și 2-3 boabe de piper măcinate pentru o aroma ușor picantă. Toarnă dressingul peste scrumbie și amestecă, având grijă să nu rupi feliile de scrumbie și de ceapă. Ornează salata cu câteva frunze de pătrunjel. Poți servi această combinația perfectă de gusturi și arome pe post de aperitiv rece.

Scrumbia, specie endemică a Mării Negre, nu poate fi înmulțită în captivitate, iar cele care reușesc să scape de uneltele de pescuit și cârligele pescarilor revin în mod natural în Marea Neagră, reluându-și ciclul de viață fără a suferi perturbări semnificative. În recunoașterea caracterului excepțional al acestui pește, Comisia Europeană a decis să îi acorde statutul de produs cu indicație geografică protejată (IGP). Astfel, scrumbia de Dunăre afumată se alătură altor 4 produse alimentare românești recunoscute și protejate la nivelul Uniunii Europene, alături de novac afumat din Țară Bârsei, telemea de Ibănești, salam de Sibiu și magiun de prune de Topoloveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`