Titlurile zilei

Rețeta îmbogățirii peste noapte, „predată” într-o școală din județul Iași. Părinții îi duc pe elevi în Anglia pentru a încasa mii de lire lunar: „Au plecat 80 de copii imediat după începerea anului școlar” – FOTO

Publicat: 18 oct. 2023
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Rețeta îmbogățirii peste noapte predată într-o școală din județul Iași. Părinții îi duc pe elevi în Anglia pentru a încasa mii de lire lunar Au plecat 80 de copii imediat după începerea anului școlar - FOTO
Școala Gimnazială Slobozia, din comuna ieșeană Voinești este una dintre unitățile de învățământ care are o rată foarte mare de abandon școlar

Școala Gimnazială Slobozia, din comuna ieșeană Voinești, este una dintre unitățile de învățământ care au o rată foarte mare de abandon școlar, conform datelor deținute de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Părinții îi duc pe elevi în Anglia pentru a încasa mii de lire lunar

Elevii nu abandonează școala din cauza unei situații financiare precare, ba din contră, o fac pentru că părinții aleg să își ia copiii și să meargă cu ei în Anglia pentru a încasa mii de lire lunar din ajutor social. Aceștia nu retrag micuții de la școală, ci pur și simplu nu îi lasă se mai prezinte la ore, însă beneficiază și de bursa de merit, deși au medii foarte mici.

Școala ieșeană cu o rată foarte mare de abandon școlar

 o poză cu Școala Gimnazială Slobozia
La începutul anului școlar 2022-2023 au fost înscriși în Școala Gimnazială Slobozia un număr de 615 de elevi iar cei care au renunțat prea devreme la studii sunt 167

La începutul anului școlar 2022-2023 au fost înscriși, în Școala Gimnazială Slobozia, 615 elevi, 526 de școlari și 89 de preșcolari. Peste 160 de copii au renunțat prea devreme la studii, iar 42 dintre aceștia sunt de la structura Școlii Primare Slobozia.

Motivele pentru abandonul școlar sunt plecarea în străinătate a părinților cu copiii, fără a solicita documente de transfer, neimplicarea acestora în educația lor și lipsa de supraveghere, motivației de a învăța, căsătorie timpurie. Menționăm faptul că 90 la sută dintre elevii înscriși la Școala Gimnazială Slobozia sunt de etnie rromă.

„Unitățile de învățământ cu număr mare de copii care au abandonat școala sunt Școala Gimnazială Slobozia și Școala Gimnazială Crucea, din comuna Voinești, respectiv Lungani. Mulți dintre elevii în situație de abandon școlar sunt proveniți din familii cu părinți plecați în străinătate”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.

Părinții îi duc pe elevi în Anglia pentru a încasa mii de lire lunar

 o poză cu lire
Părinții îi duc pe elevi în Anglia pentru a încasa mii de lire lunar

Reporterii BZI au luat legătura cu Elena Vecliuc, directoarea Școlii Gimnaziale Slobozia. Aceasta a explicat faptul că abandonul școlar nu este unul clasic, ci se practică o metodă care nu poate fi încadrată în nicio rubrică. Părinții nu fac o cerere pentru retragerea copiilor din sistemul de învățământ, pentru a benefica de bursa primită de la școală, iar la începutul lunii octombrie pleacă cu toată familia în Anglia, unde fiecare copil beneficiază de 600 de lire lunar. După ce stau câte cinci sau șase luni în străinătate, se întorc în țară și cer motivarea absențelor adunate în timpul anului școlar.

„Nu este vorba despre abandonul clasic, problema este că părinții își iau copiii, pleacă în Anglia și de asta este o rată așa de mare de abandon. Acolo primesc ajutoare sociale, nu își retrag copiii de la școală și nouă ne apar mii de absențe pe care le numărăm de ne doare capul. Ei pleacă la începutul lunii octombrie, stau cinci sau șase luni acolo, câștigă câte 600 de lire per copil și după se întorc în România, cam în luna martie.

În cazurile fericite, părinții își retrag copiii, dar acestea sunt cazuri rare, iar noi scăpăm de absențe, dar aproape toți pleacă fără o cerere de retragere. Ei nu îi retrag pentru că vor să ia bursă și de la școală, pe lângă toate ajutoarele sociale din Anglia. Foarte puține sunt cazurile în care elevii nu vin la școală din cauza situației financiare. Noi nu avem o rubrică specială pentru cazurile în care pleacă în străinătate și se întorc după câteva luni, ei nu se încadrează la abandon școlar, dar nu avem cum să îi trecem altfel”, spune Elena Vecliuc, directoarea Școlii Gimnaziale Slobozia.

Conducerea școlii a informat Serviciul de Asistență Socială în legătură cu această situație. Măsurile legale de intervenție pe care primăria le are la îndemână nu sunt foarte eficiente, întrucât amenzile aplicate nu sunt plătite, trecându-se chiar la popriri pe cont.

„Îmi aduc aminte că un părinte a plecat cu toți cei șase copiii în străinătate, deci 600 sute de lire per copil înseamnă 3.600 de lire lunar. Este metoda care se practică cel mai mult și nu avem ce face în privința asta. Am informat Serviciul de Asistență Socială de la primărie în legătură cu această situație, iar măsurile legale de intervenție pe care primăria le are la îndemână nu sunt foarte eficiente, întrucât amenzile aplicate nu sunt plătite, trecându-se chiar la popriri pe cont”, adaugă Elena Vecliuc, directoarea Școlii Gimnaziale Slobozia.

Părinții nu își lasă copiii să continue studiile, în special fetele

Fenomenul de migrație și remigrație școlară afectează grav dezvoltarea  personalității copiilor aflați în această situație, familii întregi fiind plecate în Anglia. În anul școlar 2022-2023 s-au înregistrat 111.094 de absențe din care au fost motivate 7.300, așadar 1.31 la sută din totalul absențelor sunt motivate.

Elena Vecliuc, directoarea Școlii Gimnaziale Slobozia, declară faptul că unii profesori nici măcar nu au cu cine să își facă orele uneori. Cu toate că elevii nu se prezintă la cursuri în întregul an școlar, aceștia beneficiază de bursele de merit, deoarece se acordă pentru minimum 30 la sută din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Astfel, copiii primesc burse lunare chiar și cu medii de cinci.

„În luna septembrie vin și se înscriu la școală cu dosar de bursă, iar după dispar deodată. Am avut un caz în care au plecat 80 de copii imediat după începerea anului școlar. Părinții nu lasă copiii să continue studiile după clasa a VIII-a, în special pe fete nu le lasă, pentru că ei consideră că «se strică». Un elev i-a spus colegei mele faptul că lui nu îi trebuie școală, pentru că se duce trei luni în Anglia și își face casă și își cumpără și mașină.

Dintr-o clasă de 28 de elevi au rămas în clasă doar 3 trei, este ceva foarte rău, profesorii nu au cu cine să își facă orele”, adaugă Elena Vecliuc, directoarea Școlii Gimnaziale Slobozia, în legătură cu părinții care îi duc pe elevi în Anglia.

Comentarii
  • de ce nu sunt pedepsiti penal parintii,pentru aceste practici,i-au ajutoare sociale inclusiv in tara pe motive inchipuite ba de boala,ba de insotitori si isi indruma copii minori tot pe astfel de metode de trai ,facandu- ne de ras peste tot in lume.

  • Astia sunt viitorul patriei noastre. Tineretul nostru nu mai face copii din comoditate sau de grija „salvarii planetei:, in schimb conlocuitorii, care la recensamant in Romania se dau romani, iar in Aglia se dau gipsy, discriminati rasial fac cate 5-6 puradei. Imaginati-va care va fi poderea romanilor in societatea de peste 20-25 de ani. Cum tiganii nu le au cu scoala, nu vor mai fi specialisti, acestia se vor importa din Asia sau Africa. Ce mai, GipsyStan in toata regula.

  • Ha,ha,ha…cineva( un alien extraterestru) a consiliat pe acești părinți să facă așa ceva! Nu fac ei de capul lor.

    Tare aș râde dacă nu cineva din inspectorat i-a „consiliat” să nu-și retragă copilașii de la scoală( unii primesc burse de merit🤣 cu media 5 …iar celorlalti li se motivează absențele și nu cred că se motivează gratis)

    E o nebunie în acea localitate, din această nebunie câstigă toată lumea,gen win-win: directoarea scolii, profesorii și personalul auxiliar nu rămân fără servici iar copilașii ” jenii de Hanglia” câștigă niște bani de buzunare. Toată lumea câstigă!
    Trebuie de urmărit cum primesc burse de merit cu media 5 și cum se motivează absențele…!!!

    Felicitări pentru articol!

  • Eu zic sa-i faceti o oferta de angajare lui „Mosu Trandafir, invatator”, scrie niste cometarii bomba, nu alta. Chiar va intrece pe alocuri, dandu-si seama ca ceva e putred in toata schema asta.
    Puradelul ala care isi face el casa si isi ia masina in 3 luni de munca in Anglia, nu a aflat ca trebuie sa faca 10 clase pt a lua carnetul. Da nu-i nicio problema ca la noi treci clasa daca vii 3 zile pe an la scoala si in rest ai absente.

  • Cine a urmarit un pic stirile a aflat ca 30% din elevii unei clase iau bursa de merit , adica din 21 elevi 7 iau bursa de merit . Daca nivelul clasei e scazut se iau burse de merit cu medii mici . S a tot spus dar nu s a mai facut nimic . Din cate se poate observa in articol nu prea se motiveaza absentele cum spune Trandafir de la Moldova, 7000 motivate din 110000, adica 1% motivate mi se pare ca e fffoarte putin . Cei cu absente pierd bursa pe lunile cu absente dar in rest o iau ,asa stiu eu ca e legea.

  • £600 lire/copil 🤣🤣🤣. Ce a fumat doamna? 🤣 Este £92 lire alocatia, iar Universal Creditul se acord doar pentru primii 2 copiii si depinde de situatia financiara a parintilor. Nu iti da nimeni £600 lire/copil in Anglia. Locuiesc in Regat si nu am auzit pe nimeni sa ia beneficii pentru al 3-lea copil apai pentru al 6-lea. Aici nu exista mame eroine. 🙈

Adauga un comentariu