Gazpacho făcut după rețeta originală este o supă rece, originară din regiunea Andaluzia din sudul Spaniei. Această supă este în mod tradițional preparată din roșii coapte, castraveți, ardei grași, ceapă, usturoi, paine veche, ulei de măsline, oțet și sare. Deși există numeroase variante regionale și moderne ale acestei supe, baza rămâne constante și anume legume proaspete amestecate și servite reci.
Gazpacho, supa rece clasică din sudul Spaniei și Portugaliei, a fost un produs de bază popular în gospodăriile din întreaga lume timp de secole. Astăzi, poți găsi acest aliment spanion de bază în întreaga Peninsulă Iberică. Unele zone din Spania vor servi mâncarea caldă în timpul toamnei și iernii.
Rețeta originală de gazpacho
Originea numelui său rămâne un mister după mii de ani. Unii spun că numele provine de la cuvântul Caspa, care în latină înseamnă bucăți de, referindu-se la părțile de pâine pe care le amestecă în celebra supă. Gazpacho are o istorie incredibilă în spatele creării celebrului fel de mâncare.
Provenind din Imperiul Roman, soldații purtau cu ei în călătoriile lor bucăți de pâine veche, usturoi și ulei de măsline. Apoi luau ingredientele și le transformau într-o pastă cu un mortar improvizat, astfel încât să le poată transforma rapid într-o supă.
Maurii din Marocul antic, făceau o supă similară folosind migdale, numită Ajo Blanco, care a contribuit la originile gaspacho. Legenda spune că gazpacho a avut unele influențe de la maurii din Africa de Nord, precum și de la grecii antici.
Felul de mâncare a devenit popular în regiunea Andaluzia din Spania. Aceștia au început să facă mai multe varietăți prin adăugarea de legume proaspete la rețeta orginală. În afară de Gazpacho andaluz, mai multe varietăți folosesc multe ingrediente proaspete diferite.
Rețeta originală era diferită de varietățile de astăzi. Asta pentru că originalul nu includea roșiile, până după ce spaniolii au descoperit Lumea Nouă. Pentru rețeta tradițională vei avea nevoie de 1 kg roșii, tăiate în patru; 2 castraveți, decojiți și tăiați în bucăți; 1/2 ardei gras roșu, tăiat mărunt; 1 cățel de usturoi, tocat grosier; 2 linguri de oțet de vin roșu sau oțet de sherry; 1/2 căni apă; 1/3 căni ulei de măsline extravirgin; sare kosher; piper negru proaspăt măcinat; 2 felii de pâine de țară, tăiate în cuburi; 2 linguri de busuioc tăiat felii subțiri.
Pașii necesari pentru a face o supă de roșii delicioasă
Combină roșiile, castraveții, ardeiul, usturoiul, oțetul și apa în bolul unui robot de bucătărie sau al unui blender. Amestecă bine până la omogenizare, apoi adaugă uleiul și amestecă pentru a combina. Gustă și asezonează cu sare, piper și mai mult oțet dacă este necesar. Acoperă și dă la frigider până când se răcește.
Între timp, într-o tigaie mare, la foc mediu, adaugă suficient ulei pentru a acoperi fundul tigăii. Adaugă painea și gătește, amestecând ocazional, până când devine aurie și crocantă. Se ia de pe foc, se condimentează cu sare și se lasă să se răcească. Pentru a servi, puna supa în boluri și pune deasupra busuioc, crutoane și un strop de ulei.
Pentru o prezentare spectaculoasă, pot fi folosite boluri din sticlă, deoarece aceste recipiente permit vizualizarea mai bună a supei și garniturile ei, prezentând straturile într-un mod creativ.
Servirea poate fi adaptată în funcție de dorințe și de necesitatea evenimentului la care se oferă acest preparat culinar. Este vital, însă ca ingredientele pentru gazpacho după rețeta originală să fie proaspete, produsul bine răcit la frigider, iar garniturile să aibă culori vesele.