Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru bulz tradițional! Iată care este secretul unei cruste aurii și crocante!

Rețeta pentru bulz tradițional! Iată care este secretul unei cruste aurii și crocante!

30 iun. 2025, 09:34,
Redacția BZI în Culinar

Bulzul tradițional, făcut după rețeta clasică este un deliciu culinar din zona Moldovei care a fost preluat ulterior de gospodinele din toate regiunile țării. Între timp, rețeta a suferit mai multe modificări, în funcție de zona în care este făcut și de preferințele celor care îl mănâncă.

Bulzul își are originile în viața pastorală a ciobanilor românii, fiind o mâncare la îndemână pentru cei care petreceau lungi perioade de timp în munți. Era preparat cu ingrediente accesibile în mod direct ciobanilor, mămăligă din mălai și brânză de burduf, produsă din laptele oilor pe care le îngrijeau.

Rețeta pentru bulz tradițional

Bulzul ciobănesc este un preparat tradițional apreciat, gustos și foarte sățios. Acesta poate fi preparat cu ușurință de oricine, nefiind nevoie de abilități culinare deosebite. De asemenea, este și specific zonelor montane.

Este un fel de mâncare simplă, dar sățioasă, realizată din mămăligă și brânză, de obicei de brânză de burduf, care este una dintre cele mai apreciate tipuri de brânză românească datorită aromei sale intense și texturii moi.

Astăzi, bulzul ciobănesc este servit atât în restaurantele de profil tradițional, cât și în gospodării, fiind apreciat pentru gustul său rustic și autentic. Bulzul este realizat, de obicei, prin formarea unor bile mari din mămăligă fierbinte în care se pune brânză, iar apoi acestea sunt prăjite sau coapte pe jar, pe grătar sau la cuptor. În unele variante, se adaugă și smântână, unt sau cârnați, care oferă un gust mai bogat și o textură mai cremoasă.

Modul tradițional de preparare implică folosirea jarului, ceea ce conferă bulzului o aromă afumată specifică. Ciobanii români preparau acest fel de mâncare când erau în munți cu oile.

Astfel, bulzul ciobănesc era un fel de mâncare simplu de gătit, dar nutritiv, ideal pentru condițiile de viață din natură. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 250- 300 g mălai; 1 litru apă; 1 linguriță sare; 200 g brânză de burduf; 100 g cârnați afumați feliați; 50 g unt; smântână pentru servit; ceapă verde pentru decor.

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, pune apă la fiert cu sare. Când începe să clocotească, adaugă mălaiul în ploaie și amestecă bine pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe mămăliga timp de 15-20 de minute, până obții o consistență mai fermă.

După ce mămăliga s-a răcit puțin, formează bile mari, aproximativ de dimensiunea unui pumn, iar în centrul fiecărei bile, pune o bucățică de brânză de burduf și o felie de cârnat afumat. Închide bilele astfel încât brânza și carnații să fie acoperiți complet de mămăligă.

Unge bulzul cu puțin unt și așază-l pe grătar sau în cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 20-25 de minute, până când capătă o crustă crocantă și aurie. Servește bulzul fierbinte, cu smântână și ceapă verde tocată deasupra.

Mămăliga ar trebui să fie mai fermă, ca să poți fomra ușor bilele de bulz. Fierbe mămăliga mai mult timp și folosește o cantitate mai mică de apă pentru a obține o consistență mai densă.

Adaugă puțină sare în apa de fiert, pentru a scoate în evidență aromele. Ține cont atunci când stabilești cantitatea de sare pentru mămăligă și de cât de sărată este brânza pe care o folosești, dar și în celelalte ingrediente.

Brânza de burduf este tradițională și oferă gustul autentic pentru bulz, având o aromă intensă. Dacă nu ai brânză de burduf, poți folosi o brânză de oaie sărată și bine scursă, iar uneori se poate combina cu brânză de vaci pentru o textură mai cremoasă.

Pentru un plus de savoare, poți pune și o bucată mică de unt împreună cu brânza în interiorul bilelor de mămăligă. Astfel ai obținut o rețetă delcioasă de bulz tradițional.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 decembrie 2025
19 decembrie 2025