Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru cârnații polonezi – Iată de ce acest preparat tradițional este atât de apreciat

Rețeta pentru cârnații polonezi – Iată de ce acest preparat tradițional este atât de apreciat

18 apr. 2025, 10:49,
în Culinar

Iată rețeta pentru cârnații polonezi cu un gust intens și o savoare, care cu siguranță te va impresiona. Indiferent de modul în care îi vei consuma, îi vei adora.

Deși sunt specifici Poloniei, aceștia au devenit atât de populari, încât s-au răspândit în multe țări. Aceștia se pot găsi în magazine, însă cu siguranță sunt mai delicioși făcuți acasă.

Rețeta pentru cârnații polonezi

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4 kg de carne de porc (pulpă și o parte mai grasă), 1 kg de slănină tare, de 100 grame de sare, de 10 grame de piper negru măcinat boabe, de 10 grame de boia dulce, de 10 grame usturoi uscat sau 6-8 căței de usturoi proaspăt pisați, de 1 gram de ienibahar, de 300 ml apă rece și de mațe de porc curățate.

Carnea și slănina se taie cuburi și se trec prin mașina de tocat cu o sită medie (6–8 mm). Într-un vas mare, se amestecă bine carnea tocată cu sarea, piperul, boiaua, usturoiul și ienibaharul. Se adaugă treptat apa rece, amestecând frecvent, până când compoziția devine ușor lipicioasă, semn că proteina s-a activat și amestecul va fi suculent.

Se folosesc mațe de porc, care se clătesc bine în mai multe ape și se lasă în apă caldă 10–15 minute înainte de umplere. Se umplu cu amestecul de carne folosind un dispozitiv pentru cârnați, având grijă să nu fie prea îndesați, întrucât  trebuie să rămână puțin moi la atingere. Se leagă sau se răsucesc la fiecare 15–20 cm, în funcție de preferințe.

Cârnații se lasă 12–24 de ore la uscat, într-un loc răcoros și bine aerisit, pe bețe sau agățați pe sfoară. Se afumă la rece sau cald (35–50 grade Celsius), timp de 6–8 ore, în mai multe runde, folosind lemn de esență tare, cel mai des fag, uneori și măr sau cireș pentru un gust ușor dulceag.

După afumare, cârnații se lasă la răcit complet. Se pot consuma imediat, dar gustul devine mai intens dacă sunt lăsați 2–3 zile la maturat într-un loc răcoros.

De ce sunt atât de apreciați și care sunt tipurile populare?

Acești cârnați sunt apreciați pentru aroma lor bogată și echilibrul perfect între carne, condimente și afumare. De obicei, sunt făcuți din carne de porc, dar există și variante care combină carnea de porc cu cea de vită. Textura lor este fermă, iar gustul ușor afumat.

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri este „kiełbasa wiejska”, un cârnat rustic afumat, făcut mai ales din carne de porc, care se servește adesea la grătar sau fiert. Alt tip popular este „kiełbasa krakowska”, care este uscat și afumat, ideal pentru gustări reci sau sandvișuri. Există și varianta „biała kiełbasa”, adică „cârnatul alb”, care nu este afumat și se consumă de obicei fiert, mai ales în supe sau preparate de Paște.

Ceea ce diferențiază cârnații polonezi de alți cârnați este echilibrul. Aceștia nu sunt nici prea grași, nici prea sărați, iar afumarea naturală le dă un gust distinct. De asemenea, sunt adesea făcuți artizanal, după rețete transmise din generație în generație.

Sunt ideali ca o gustare rece, tăiați felii subțiri alături de cașcaval, pâine proaspătă și murături. Dacă vrei o masă caldă, îi poți prăji ușor într-o tigaie sau îi poți pune pe grătar, unde își intensifică aroma afumată și capătă o crustă crocantă.

Pentru o masă mai consistentă, poți adăuga cârnații în tocănițe, mâncăruri cu cartofi sau în varză călită. Se potrivesc foarte bine cu sosuri ușor dulci-picante, cu muștar clasic sau cu hrean. Dacă ai cârnați albi, cel mai bine este să-i fierbi 15-20 de minute în apă cu foi de dafin, piper boabe și usturoi, întrucât devin fragezi, dar își păstrează gustul natural.

Cârnații polonezi sunt o alegere ideală dacă vrei un preparat gustos și cu personalitate, întrucât se pot consuma în nenumărate variante.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
observatornews.ro
Ce este leasingul operațional și de ce este mai bine să închiriezi o mașină, nu să fii proprietar
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Suc natural făcut în casă. Rețeta îndrăgitei socate
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Copilul de doi ani al lui Ganea i-a cerut părintelui său să meargă la mănăstire. Evenimente tulburătoare în spital
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`