Gemul de afine este făcut din cele mai delicioase fructe, dar și cele mai sănătoase. Afinele sunt considerate cea mai bună sursă pentru sănătate, deoarece fructele de afin conțin antioxidanți, vitamine și minerale. În cazul în care doriți să păstrați aceste beneficii ale afinelor pe o durată mai mare de timp, un gem de afine este alegerea perfectă.
Rețeta tradițională a gemului de afine
Pentru a obține cel mai gustos gem de afine trebuie să avem în vedere faptul că, gemul de afine nu este același lucru cu dulceața de afine. Diferența principală dintre gem și dulceață constă în textura și conținutul de fructe. Gemul de afine este obținut dintr-un produs cu o textură mai fină, în timp ce dulceața de afine conține bucăți mai mari de fructe ce sunt fierte într-un sirop gros de zahăr.
Gemul de afine se prepară mult mai ușor, preparându-se cu mai puțin zahăr față de o dulceață de afine. Timpul de prepare pentru un gem de afine este de aproximativ 5 minute, iar timpul de gătire este de aproximativ 20 de minute, deci un timp total de 25 de minute pentru acest desert sănătos.
Tot ce avem nevoie pentru a prepara un gem de afine ca la carte, este un kilogram de afine, 500 de grame de zahăr și zeama de la o jumătate de lămâie. Acestea sunt ingredientele principale pentru a prepara un gem de afine.
Pentru ca gemul de afine să fie unul cu un gust excepțional trebuie să alegem cele mai bune fructe de afin, astfel încât afinele ar trebui să fie foarte coapte, elastice la atingere și având o culoare uniformă de albastru-violet. Dacă avem în vedere acest lucru, gemul de afine va avea un gust dulce-acrișor, potrivit pentru consum.
Cum transformăm afinele în gem?
Gemul de afine este foarte delicios, dar până la finalizarea sa trebuie să știm cum pregătim fructele pentru a fi transformate în gem.
Spălați afinele foarte bine sub un jet de apă rece, apoi curățați fructele de codițe. După ce ați făcut acest lucru, trebuie să stoarceți zeama de la o jumătate de lămâie. Zeama lămâii va păstra o culoare deschisă pentru gemul nostru, dar totodată aceasta previne cristalizarea sau zaharisirea gemului.
Într-o oală adâncă adăugați un kilogram de afine, peste care puneți zahărul și zeama stoarsă de la lămâie. După ce ați făcut toate aceste lucruri, amestecați ușor compoziția cu o spatulă și lăsați-o o oră pe o masă, pentru a se “odihni”.
După ce cele 60 de minute s-au scurs, mai amestecați o data toată compoziția, după care așezați oala cu conținutul acesteia pe aragaz, la un foc mic spre mediu. Este de reținut că afinele trebuie fierte până la o temperatură de 105 grade. Deci nu fierbem afinele în neștire, deoarece riscăm să nenorocim definitiv fructele.
Pentru a știi temperatura exactă putem să folosim un termometru culinar, iar timpul de fierbere a afinelor trebuie să fie de aproximativ 20 de minute. Dacă avem în vedere acestea reguli și le punem în aplicare, gemul de afine ar trebui să fie unul reușit și gustos.
Gemul de afine nu este doar un desert, având în vedere beneficiile sale putem spune că, gemul este sănătate și energie la borcan.
Foarte utila aceasta reteta!