Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru ciorbă de iarbă grasă. Buruiana minune utilizată de chefii bucătari!

Rețeta pentru ciorbă de iarbă grasă. Buruiana minune utilizată de chefii bucătari!

28 feb. 2025, 14:45,
Redacția BZI în Culinar

Ciorba de iarbă grasă nu e tocmai prima alegere când te gândești la un prânz obișnuit, dar cei care au încercat-o știu că are un farmec aparte. E genul de rețetă pe care o descoperi întâmplător, poate dintr-o poveste spusă de bunici sau din curiozitatea de a încerca ceva nou. Ușoară, răcoritoare și surprinzător de gustoasă, această ciorbă merită un loc în bucătărie, mai ales în sezonul cald.

Dacă nu ai auzit până acum de ciorba de iarbă grasă, nu ești singurul. Nu e o rețetă pe care o găsești la orice colț de stradă, dar tocmai asta o face specială. Iarba grasă, acea plantă care crește fără pretenții prin grădini, e de fapt o mică comoară culinară, plină de vitamine și cu un gust plăcut, ușor acrișor. Ciorba făcută din ea e simplă, dar cu un aer nostalgic, amintind de vremurile în care mâncarea era făcută din ce oferea natura, fără grabă și fără risipă.

Rețeta pentru ciorbă de iarbă grasă

Iarba grasă este o plantă care crește în toată țară, în special în zonele de deal și câmpie, fiind considerată o iarbă care invadează grădinile și căreia multă lume nu îi cunoaște adevăratele proprietăți, folosind-o mai mult ca hrană pentru animale și mai puțin pentru mâncare.

În România, iarba grasă mai are denumirea de grășiță sau iarba porcului. Este o plantă comestebiliă, medicinală plină de Omega 3, vitamine și minerale. Aceasta se folosește la ciorbe, salate și ceaiuri. Are foarte multe beneficii pentru sănătate fiin denumită și planta miracol sau planta minune. În străinătate se găsește în magazine, se vinde la legătură, la fel ca pătrunjelul.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 cepe; 1 morcov; 1 ardei kapia; iarbă grasă o legătură (cam 150-200 g); 1 ou; sare; circa doi litri de apă; zeamă de lămâie, borș; 200 gr roșii în suc; pătrunjel, leuștean; 2 linguri ulei; smântână de gătit (opțional).

Ceapa se curăță și se taie mărunt, morcovul se dă prin răzătoare, iar ardeiul se taie cubulețe. Iarba grasă se spală foarte bine și se mărunțește. Într-o cratiță se pun ceapa, morcovul, ardeiul, circa 2 litri de apă și se pun la fiert.

După aproximativ 10 minute de fiert, se pune și iarba grasă mărunțită și se fierbe până când legumele sunt aproape fierte, moment în care se pun și roșiile în suc, zeama de lămâie sau borș și două linguri de ulei, apoi se mai fierbe puțin. Se sărează după gust, după care se pune pătrunjelul, leușteanul, oul bătut și se oprește focul. Se poate servi și cu smântână.

Beneficiile plantei minune

Iarba grasă poate să nu atragă privirile cu aspectul său, însă în ceea ce privește conținutul de nutrienți, această modestă plantă verde se află în top. Sub modesta sa înfățișare se ascunde o adevărată comoară de nutrienți, care îi conferă statutul de super-aliment.

Această plantă este un depozit impresionant de vitamine. Bogată în vitamina C, ea poate contribui la întărirea sistemului imunitar și la menținerea sănătății pielii. În plus, iarba este o sursă excelentă de vitamina A, cunoscută pentru proprietățile sale benefice pentru vederea noastră și pentru îmbunătățirea sănătății pielii.

De asemenea, nu este de neglijat nici conținutul de vitamine din complexul B, esențiale pentru o gamă largă de procese din corp, inclusiv producția de energie și menținerea sănătății creierului. Pe lângă beneficiile nutriționale pe care le oferă, iarba grasă joacă un rol semnificativ în medicina tradițională, fiind considerată un adevărat elixir pentru sănătate de către comunitățile care o folosesc de generații.

Este folosită pentru calitățile sale curative, care includ proprietățile antiinflamatorii, antioxidante și analgezice, aducând nenumărate avantaje pentru sănătate. Prin urmare, trebuie numai decât să te bucuri de o ciorbă de iarbă grasă și de beneficiile acestei plante.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
Creatura cu cap de extraterestru pescuită de un pescar i-a speriat pe localnici. Ce este, de fapt, vietatea
Playtech.ro
Horoscopul banilor pentru a doua jumătate a lunii martie. Zodia care câştigă la Loto
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical în toată ţara. Se anunţă ploi abundente până marți seară, iar gerul şi viscolul se întorc la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Taxa care îți schimbă viața: Cât te costă să alegi un alt nume
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Micul oraș din România pe care frații Dedeman și Ion Țiriac se războiesc de luni întregi! Au cheltuit deja câte un miliard de euro, iar miza este uriașă
Playtech.ro
De ce dorm câinii pe perna stăpânului? Explicaţia virală
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`