Ciorba de lobodă țărănească este foarte nutritivă și potrivită pentru orice moment al zilei. Este o rețetă care ne aduce aminte de copilărie și este foarte gustoasă și săracă în calorii, dar bogată în vitamine, fapt ce o face excelentă și pentru introducerea ei în diete.
Unul dintre cele mai potrivite anotimpuri pentru a găti această ciorbă este primăvara, fiindcă este sezonul în care găsim lobodă proaspătă la toate piețele, la un preț rezonabil. Totodată, această rețetă este foarte nutritivă și asigură o parte din necesarul zilnic de vitamine, în special pentru cei care doresc să țină post.
Rețeta pentru ciorbă de lobodă țărănească
Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și minerale, printre care se numără vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, dar și de seleniu. De asemenea, acestea sunt și o sursă importantă de proteine și fibre.
Asta înseamnă că loboda trebuie introdusă cât mai mult în alimentația ta, datorită numeroaselor beneficii. Printre acestea se numără prevenirea accidentelor vasculare, alungă afecțiunile pulmonare, întărește sistemul imunitar, combate astenia și tusea, are efect anti-cancerigen și lista poate continua. Este bine pentru sănătatea ta să o incluzi în alimentația de zi cu zi, mai ales în acest sezon.
Dacă te întrebi care este secretul unui plus de savoare pentru această rețetă, ei bine, trebuie să știi că bunicile foloseau de fiecare dată acest secret, iar ciorba avea un gust senzațional.
La final, când ciorba este gata, se bate un ou cu iaurt și puțină zeamă din ciorbă. Se omogenizează bine acest amestec și se drege ciorba cu el și cu puțin hrean. Acest truc dă un gust demențial ciorbei de lobodă.
Prin urmare, pentru această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 4 legături de lobodă şi 4 de leurdă, în funcţie de cât de gros îți place să fie lichidul; dacă legăturile sunt zdravene, pot fi 3 și 3; o legătură de ceapă verde; o ceapă mai mare; 2 morcovi; o rădăcină medie de păstârnac; o bucată de ţelină; 2-3 cartofi; un litru de borş natural; o legătură mare de leuştean verde; sare; ulei de măsline; tulpini de la frunze de pătrunjel sau mărar verde, dacă ai prin frigider.
Mod de preparare
Toate rădăcinoasele se dau prin răzătoarea fină, iar ceapa verde și tulpinile de verdeață, chiar și cele de la leușteanul pe care urmează să îl pui, la final, în ciorbă, se toacă mărunt. Se călesc în ulei până se întrepătrund aromele și amestecul devine cremos. Ideea nu este să le prăjești, ci doar se la înmoi puțin, cât să dea gust unei ciorbe făcute doar din legume.
Se toarnă apoi apă peste ele, având grijă să lași loc și pentru litrul de borș care se adaugă la sfârșit. Pune cartofii tăiați cubulețe și lasă totul să clocotească, la foc mediu, timp de vreo 10 minute cu capac.
Între timp, se toacă frunzele de lobodă și leurdă, pe care le adaugăm și pe ele în oală. Se pune din nou capacul și se lasă să clocotească alte 10 minute, apoi se verifică dacă frunzele sunt fierte, de obicei devin moi destul de repede, având o textură fină. Se poate adăuga și borșul odată cu frunzele de lobodă și leudă tocate.
Nu turna din prima tot borșul, ci gustă de mai multe ori, ca să verifici dacă ciorba are acreala dorită. La final, mai poți adăuga două-trei linguri de ulei, sare și mai lasă să dea două-trei clocote și după ce se oprește focul, poți pune leușteanul tocat mărunt. Ca truc, poți drege ciorba și cu un pahar de 150 de grame de iaurt grecesc de 10% amestecat cu un ou crud. Ciorba de lobodă țărănească va avea un gust delicios, odată ce vei folosi acest truc.