Deși se găsesc și în comerț, poți face oricând și acasă niște foi de plăcintă cu ulei și oțet, evitând astfel aditivii și conservanții. Le poți folosi pentru ștrudele, baclavale sau merdenele.
Foile de plăcintă sunt foarte apreciate în toate bucătăriile lumii. Poți prepara din ele plăcinte clasice cu mere sau cu brânză. Se mai pot prepara și plăcinte sărate cu brânză, cu carne sau legume, dar le poți folosi și ca bază pentru diferite sportive.
Rețeta pentru foi de plăcintă cu ulei și oțet
Aceste foi de plăcintă cu ulei și oțet sunt la mare căutare pentru că se pot face rețete de coșulețe crocante, care pot fi umplute cu diferite ingrediente. Rețeta de baclava turcească se prepară tot cu foi subțiri de plăcintă.
Pentru rețetă vei avea nevoie de 250 gr de făină tip 000, pentru aluat; 50-60 gr de făină pentru masa de lucru; 125 ml de apă; 1 lingură de oțet; 4 linguri de ulei și 1 vârf de linguriță cu sare.
Prima dată se trece făina prin sită într-un bol încăpător, pentru ca mai apoi să se presare sare pentru făină și să se amestece bine. Se așază o cratiță pe flacăra aragazului și se pune în ea apa, uleiul și oțetul. Se amestecă bine ingredientele cu o spatulă în timp ce se încălzesc. Nu trebuie încălzite excesiv, ci atât cât să poți să frămânți aluatul fără să te ardă.
Dacă totuși se va încălzi prea tare, lasă-l să se mai tempereze înainte de a-l folosi. Poți testa temperatura lichidului introducând vârful degetului mic de la mână în acesta. Nu trebuie să te ardă, ci să fie ușor cald. Se toarnă treptat lichidul cald peste făina din bol și se amestecă energetic cu o spatulă.
Amestecă până când făina absoarbe tot lichidul. Din acest moment, începe să frămânți bine aluatul pentru 10-15 minute sau până când devine omogen ș nu se mai lipește de mâini. Acesta va avea o consistență moale și elastică.
Cum formezi foile subțiri pentru plăcintă
Se pune aluatul într-un bol și se acoperă cu folie alimentară, însă se lasă un orificiu la o margine, pentru a se evapora umiditatea care se formează în interiorul bolului. Lasă aluatul să se relaxeze în bol la temperatura camerei pentru aproximativ o oră. Astfel va deveni mult mai elastic și ușor de întins.
Scoate aluatul din bol și împarte-l în 15-16 părți egale. Modelează fiecare parte de aluat într-o sferă. Presară făină pe o planșetă de aluaturi sau pe masa de la bucătărie curată. Presară făină și pe sucitorul de aluaturi.
Cu ajutorul sucitorului, întinde fiecare sferă de aluat într-o foaie rotundă cât de subțire poți, dar fără a se rupe, astfel că la aceată parte trebuie să ai mai multă grijă. Presară făină peste foile de plăcintă și așază-le frumos una peste alta.
Le poți întinde și în formă dreptunghiulară, dacă îți este mai ușor. Împachetează minunatele foi de plăcintă în hârtie de copt și în folie de prospețime și le poți păstra la frigider până la 7 zile. Poți chiar să congelezi foile de plăcintă cu ulei și oțet.