Salata de vinete cu iaurt este perfectă pentru această perioadă. Îți trebuie doar câteva ingrediente și puțină pricepere în ale gastronomiei. Este un preparat ușor de realizat, care va atrage numai complimente din partea celor care vor degusta.
Salata de vinete este absolut delicioasă în orice moment al anului, indiferent dacă o prepari cu maioneză sau fără. O poți prepara în diverse moduri, însă vara, este musai să o prepari după rețeta turcească, cu iaurt și usturoi.
Rețeta pentru salată de vinete cu iaurt
Salata de vinete este vedeta sezonului cald, fiind unul dintre preparatele pe care gospodinele îl pregătesc cu mare drag, mai ales că se face extrem de ușor. Aceasta se poate găti în multe moduri, fie clasică, cu ulei, ori cu maioneză. Salata de vinete se pregătește relativ simplu și nu necesită prea multe ingrediente.
De regulă, mulți preferă să o prepare cu maioneză, însă dacă dorești să încerci ceva mai fresh, poți să prepari salata de vinete după rețeta turcească, care are la bază usturoi și iaurt. Rețeta este una autentic turcească și este absolut gustoasă.
Astfel că, dacă îți plac vinetele și dorești să nu mai prepari varianta clasică cu maioneză, poți încerca această variantă ușoară și răcoritoare care necesită doar câțiva pași ușor de urmat.
Fie că o servești ca aperitiv sau ca fel principal, această salată de vinete, originară din Turcia, este sănătoasă și plină de nutrienți. Preparatul se face mult mai ușor decât variantele cu ulei sau maioneză, având în compoziție iaurt și usturoi.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 vinete mari; 2 linguri ulei de măsline; 3 linguri pastă de susan; 2 căţei usturoi; sucul de la o lămâie; câteva fire pătrunjel; sare; piper; 1 lingură de iaurt grecesc 10 % grăsime.
Mod de preparare
Înainte de a te apuca să salata de vinete după rețeta turcească, trebuie să coci vinetele până când acestea sunt bine pătrunse, iar coaja este arsă. Apoi se curăță sub jet de apă și se lasă la scurs până când se elimină lichidul din ele. În caz contrar, acesta poate să confere un gust amărui preparatului la final.
Într-un bol se amestecă iaurtul grecesc, pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul pisat și sarea. Se amestecă bine toate cu o lingură de ulei de măsline. După ce vinetele coapte s-au scurs foarte bine, ele se mărunțesc bine, cu un ciocan de lemn pentru a nu se oxida. De preferință, le poți face și la mixer, pentru o textură mai cremoasă.
Vinetele obținute se încorporează apoi în sosul de iaurt și se mai adaugă sare și piper, după gust. Se pune într-un vas înalt și se ornează cu frunze de pătrunjel. Salata de vinete se dă la rece înainte de a fi servită, pentru ca aromele să se amestece.
Această salată nu doar că este la fel de cremoasă și delicioasă, dar este și mult mai ușoară, perfectă pentru o dietă echilibrată. Salata de vinete cu iaurt se servește cu puțin ulei de măsline și boabe de rodie deasupra, cu chipsuri sau pâine crocantă.