Prima pagină » Culinar » Vinete umplute cu carne, după rețeta turcească! Un preparat ce se gătește rapid și e foarte gustos!

Vinete umplute cu carne, după rețeta turcească! Un preparat ce se gătește rapid și e foarte gustos!

11 mart. 2025, 11:47,
Redacția BZI în Culinar

Vinetele umplute cu carne după rețeta turcească sunt un preparat tradițional plin de arome și savoare orientală. Această mâncare, cunoscută sub numele de Karnıyarık, combină vinetele coapte cu o umplutură delicioasă de carne tocată, roșii și condimente, oferind un gust bogat și savuros.

Bucătăria turcească este renumită pentru preparatele sale savuroase, iar vinetele umplute cu carne sunt un exemplu perfect al acestei tradiții culinare. Karnıyarık, care înseamnă „burta despicată” în turcă, își primește numele de la modul în care vinetele sunt tăiate și umplute cu un amestec aromat de carne tocată, ceapă, roșii și condimente. Acest fel de mâncare se servește de obicei alături de pilaf de orez și iaurt, fiind o alegere perfectă pentru o masă gustoasă și hrănitoare.

Vinete umplute cu carne, după rețeta turcească

Bucătăria turcească este recunoscută pentru preparatele sale savuroase, bogate în condimente și ingrediente proaspete. Unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din această gastronomie este Karnıyarık, adică vinete umplute cu carne.

Acest preparat combină dulceața naturală a vinetelor coapte cu un amestec delicios de carne tocată, roșii, ceapă și condimente, rezultând o mâncare echilibrată și extrem de gustoasă. Fie că vrei să diversifici meniul zilnic sau să impresionezi invitații cu un preparat autentic turcesc, această rețetă de vinete umplute cu carne te va cuceri prin simplitate și savoare.

Pentru a prepara vinete umplute cu carne după rețeta turcească, ai nevoie de următoarele ingrediente: 4 vinete medii (aproximativ 1 kg); 400 g carne tocată de vită sau miel; 2 cepe medii (aproximativ 150 g); 3 roșii mari (aproximativ 400 g); 3 căței de usturoi; 2 ardei capia sau ardei grași (aproximativ 200 g); 2 linguri pastă de tomate (50 g); 3 linguri ulei de măsline (45 ml); 1 linguriță sare (5 g); ½ linguriță piper negru măcinat (2 g); 1 linguriță boia dulce (5 g); 1 linguriță chimion măcinat (5 g); ½ legătură pătrunjel proaspăt. Pentru sos vei avea nevoie de 300 ml apă caldă; 1 lingură pastă de tomate (25 g); 1 lingură ulei de măsline (15 ml); sare și piper, după gust.

Indicații de preparare

Vinetele se spală bine și li se îndepărtează codițele. Se curăță parțial de coajă, lăsând dungi verticale pentru a obține un aspect frumos după coacere. Apoi, se crestează pe lungime, fără a le tăia complet, și se presară cu sare. Se lasă timp de 30 de minute pentru a elimina gustul amar, apoi se șterg cu un prosop de bucătărie.

Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline și se prăjesc ușor vinetele pe toate părțile, până devin moi și aurii. Se scot pe un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei. În aceeași tigaie, se adaugă ceapa tocată mărunt și usturoiul zdrobit. Se călesc timp de 2-3 minute, până devin translucide. Se adaugă carnea tocată și se gătește la foc mediu, amestecând constant, până când își schimbă culoarea.

Se adaugă ardeii tocați cubulețe și roșiile decojite și tăiate mărunt. Se pune pasta de tomate, sarea, piperul, boiaua și chimionul. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până când umplutura devine bine legată. La final, se adaugă pătrunjelul tocat fin și se amestecă.

Vinetele se așază într-o tavă unsă cu puțin ulei și se deschid ușor, formând un spațiu pentru umplutură. Se umplu generos cu compoziția de carne și legume. Pentru sos, se amestecă apa caldă cu pasta de tomate, uleiul de măsline, sarea și piperul, apoi se toarnă în tavă, în jurul vinetelor.

Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C. Se coace timp de 30 de minute, apoi se îndepărtează folia și se mai lasă încă 15 minute, până când vinetele sunt bine pătrunse și sosul s-a îngroșat. Vinetele umplute cu carne după rețeta turcească se servesc fierbinți, presărate cu pătrunjel proaspăt.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Mascaţii s-au întors la Alin Borcan, după ce influencerul a ieşit cu puşca la jurnalişti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O escrocherie care a lăsat mulți români fără bani. Se folosește numele unei instituții
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum să albești rapid o cadă veche. Trucul folosit în hoteluri ca să arate impecabil ani la rând
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 martie 2025
20 martie 2025