Culinar

Rețetă plăcintă cu brânză dulce cu foi cumpărate. Cum să îi menții savoarea pentru mai mult timp

Publicat: 30 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețetă plăcintă cu brânză dulce cu foi cumpărate. Cum să îi menții savoarea pentru mai mult timp
Această plăcintă este o adevărată bucurie culinară

Această rețetă plăcintă cu brânză dulce cu foi cumpărate prezintă modul de a pregăti o plăcintă tradițională dobrogeană, care îmbină brânza dulce de vaci cu stafide, oferind un echilibru perfect între savoarea unică și dulceața moderată. Procesul de preparare este simplu și rapid, nu necesită abilități culinare complexe și se finalizează rapid. Această plăcintă este o adevărată bucurie culinară, cu rădăcini în bucătăria tradițională dobrogeană, și este cunoscută sub numele de „burek” sau „borek” în cultura turcă.

Rețetă plăcintă cu brânză dulce cu foi cumpărate

Dacă sunteți pasionați de gătit, puteți chiar să vă aventurați să faceți foi subțiri de plăcintă acasă (denumite și „foaie întinsă”), dar în acest ghid vă vom arăta cum să pregătiți această plăcintă folosind foi de plăcintă din comerț. Ingredientele de care aveți nevoie sunt formate din 1 pachet de foi subțiri pentru plăcintă (12 foi), 5 ouă, 500 g brânză dulce de vaci, 250 ml lapte, 200 ml apă minerală carbogazoasă, 100 g unt cu minimum 80 la sută grăsime, 120 g zahăr, un praf de sare, 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat, 100 g stafide/merișoare, coajă rasă de la 1 lămâie și coajă de portocale confiată.

Pentru a face umplutura, amestecați brânza de vaci cu 80 g zahăr, 1 plic de zahăr vanilat, un praf de sare, coajă rasă de lămâie și stafidele/merișoarele sau alte fructe confiate, după preferințe. Pe lângă această compoziție de brânză, veți pregăti și un sos care va înmuia plăcinta în timpul coacerii, și o va menține fragedă pentru mai mult timp. Topiți untul la foc mic, fără să-l lăsăți să fiarbă. Într-un bol, amestecați ouăle cu un praf de sare, adăugați cele 40 de grame de zahăr rămase, 1 plic de zahăr vanilat, untul topit și răcit, laptele și apa minerală.

Asamblare și coacere

Pentru a asambla plăcinta, încălziți cuptorul la 170 de grade (folosind funcția de sus, de jos și cea de ventilație sau setați treapta medie pentru cuptoarele pe gaz). Foile subțiri de plăcintă se așează pe rând, iar peste fiecare se presară o lingură din amestecul de umplutură. Se pliază foile ca un evantai și se așează într-o tavă cu hârtie de copt, una lângă cealaltă. Deasupra foilor așezate, se toarnă sosul pregătit din ouă, lapte și apă minerală. Plăcinta cu brânză dulce se coace în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute la 170 de grade Celsius. Dacă este necesar, puteți prelungi coacerea cu încă 5-10 minute, până când se obține o culoare frumoasă a crustei. După răcirea ușoară a plăcintei în tavă, aceasta poate fi tăiată și servită atât caldă, cât și rece. Opțional, puteți presăra zahăr pudră vanilat deasupra, pentru un aspect și un gust desăvârșit.

Atunci când serviți această minunată plăcintă cu brânză dulce și stafide, puteți să vă bucurați de ea în mai multe moduri. Poate fi servită cu o lingură de iaurt sau smântână deasupra pentru o notă de prospețime și cremozitate. De asemenea, o altă opțiune delicioasă este să o însoțiți cu un pahar de lapte dulce sau lapte acru, în funcție de preferințele dumneavoastră.

Această plăcintă are un gust cu adevărat special. Este asemănătoare cu plăcintele tradiționale pe care le găseam în simigeriile de odinioară, dar cu o notă inconfundabilă, o aromă de altădată, pe care parcă o puteți simți îmbinată cu dragostea și măiestria bunicilor noștri. Acest desert are un aer de copilărie, și de fiecare dată când o gustați, vă va aduce aminte de acele vremuri frumoase. Datorită sosului, plăcinta este incredibil de fragedă, și surprinzător, rămâne la fel de delicioasă și după ce se răcește. Cu siguranță, această rețetă plăcintă cu brânză dulce cu foi cumpărate este o adevărată răsplată pentru papilele gustative, și este posibil să vă treziți visând că mâncați plăcinte în timpul nopții, atât de bună este!

Adauga un comentariu