Rețeta ungurească de pastă de jumări este foarte ușor de preparat, rapidă și cu adevărat delicioasă, ideală pentru întreaga familie.
Dacă îți plac jumările sau obișnuiești să le consumi în preparate sau în mod clasic, această rețetă cu siguranță te va impresiona.
Rețeta ungurească de pastă de jumări
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de jumări de porc, de 55 grame de muștar, de 210 grame de ceapă roșie, de pastă de hrean după gust, de 4-5 căței de usturoi pisați sau răzuiți, de ½ linguriță de semințe de chimen măcinate și de ½ linguriță cu boia de ardei afumată.
Este important să alegi cele mai potrivite jumări de porc, înainte de a începe prepararea. Acestea trebuie să aibă un procent mai mare de grăsime decât de cel de carne.
Începe prin a curăța și spăla ceapa foarte bine, apoi toac-o cât se poate de mărunt și pune-o într-un blender. Adaugă și usturoiul și jumările, apoi blenduiește ingredientele până când obții o pastă omogenă.
Adaugă treptat condimentele, amestecă și gustă pe măsură ce le adaugi, pentru a obține gustul ideal. După prepararea sa, pune pasta obținută în recipiente de sticle ce se închid ermetic, ideal cât mai micuțe. Acestea poate fi consumată pe parcursul a câtorva zile, întrucât fiind preparată din ingrediente proaspete, netratate termic, nu va rezista mai mult de 5 zile.
După deschidere, dacă a luat contact cu aerul se poate contamina și perioada de valabilitate va scădea. Dacă vrei să reziste un timă îndelungat, o poți prepara simplă, doar cu jumări trecute prin blender, fără alte ingrediente proaspete. Află și cum poți prepara un alt aperitiv, cu pui.
Sfaturi pentru consumul acestui preparat tradițional
Această pastă este un preparat tradițional foarte savuros, cu o consistență cremoasă și un gust intens, specific bucătăriei din zona Ardealului și Ungariei. Pe lângă ingredientele utilizate anterior, în unele rețete, se adaugă și puțină untură, pentru un plus de cremozitate. Ceapa se poate folosi atât crudă, cât și călită, în funcție de preferințe, iar boiaua afumată este esențială pentru un gust autentic, rustic.
Această pastă se servește, de obicei, întinsă pe pâine proaspătă sau prăjită, fiind perfectă ca și aperitiv la mesele de sărbătoare sau ca o gustare sățioasă pe timpul zilei. Dacă vrei o aromă deosebită, este esențial să adaugi usturoi zdrobit sau chimen măcinat.
Pentru un plus de culoare și de textură, poți presăra peste ea ceapă verde tocată, pătrunjel proaspăt sau rondele de ardei iute. Această pastă de găsește inclusiv în marile restaurante, servită ca și un aperitiv tradițional.
Pe lângă consumul său clasic, poate fi folosită și la prepararea anumtor aluaturi sărate. Pâinea împletită și umplută cu pastă de jumări este foarte apreciată în zona Ardealului, unde este considerată a fi un preparat tradițional. Cea mai populară rețetă unde se poate include pasta de jumări este rețeta de pogăcele, care sunt foarte asemănătoare saleurilor, însă cu o compoziție diferită a aluatului și un aspect diferit.
Rețeta ungurească de pastă de jumări este un adevărat deliciu rustic, simplu, dar plin de savoare, ce merită neapărat încercat.