Prima pagină » Culinar » Rețete de mini prăjituri de casă – Idei simple și delicioase, de pus pe masa de sărbători

Rețete de mini prăjituri de casă – Idei simple și delicioase, de pus pe masa de sărbători

03 dec. 2025, 11:25,
Redacția BZI în Culinar

Aceste mini prăjituri de casă reprezintă o alegere ideală pentru momentele în care vrei să ai un desert rapid, delicios și ușor de făcut, de aceea, merită cu siguranță încercate aceste rețete.

Prăjiturile sunt potrivite pentru orice ocazie și pot fi adaptate după gustul fiecăruia, de la creme fine la fructe proaspete, fiind ideale și pentru cei care preferă preparatele făcute în casă, cu ingrediente sănătoase.

Rețete de mini prăjituri de casă

Prima rețetă este una clasică, simplă și parfumată, mini prăjituri cu vanilie și iaurt, foarte pufoase și delicate. Pentru această variantă ai nevoie de 2 ouă, de 120 grame de zahăr, de 150 grame de iaurt, de 80 ml de ulei, de 180 grame de făină, de 1 linguriță de praf de copt, de 1 plic de zahăr vanilat și opțional, de coaja rasă de la o jumătate de lămâie.

Pentru un preparat perfect, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei pentru a se mixa ușor cu zahărul, iar iaurtul nu trebuie să fie rece, altfel compoziția se poate tăia. Odată ce ouăle și zahărul au devenit spumoase, se adaugă iaurtul și uleiul, apoi făina amestecată cu praful de copt, turnate treptat pentru a evita formarea cocoloașelor.

Aluatul se toarnă în forme mici, fie de brioșe, fie de mini prăjituri speciale și se umplu până la trei sferturi pentru a le permite să crească frumos. Se pun la copt la 170 de grade Celsius timp de 18-20 de minute, în funcție de cuptor, până când prăjiturile devin aurii.

Unt truc pentru a ieși pufoase este să nu deschizi cuptorul în primele 10 minute, iar pentru aromă mai intensă poți adăuga o linguriță de extract de vanilie. Află și ce prăjituri de Crăciun tradiționale poți face.

Altă rețetă delicioasă cu ciocolată

Pentru această rețetă ai nevoie de 2 ouă, de 100 grame de zahăr, de 100 ml de lapte, de 70 ml de ulei, de 150 grame de făină, de 25 grame de zahăr, de 100 ml de lapte, de 70 ml de ulei, de 150 grame de făină, de 25 grame de cacao, de 1 linguriță de praf de copt și de 1 linguriță de esență de rom.

Pentru crema rapidă ai nevoie de 120 grame de ciocolată cu lapte, de 20 ml de smântână lichidă și de 30 grame de unt. Aluatul se pregătește pornind de la mixarea ouălor cu zahărul până devin aerate, apoi se adaugă laptele și uleiul, urmate de ingredientele uscate.

Cacaoa trebuie cernută pentru a evita gustul amar și aspectul neuniform. Mini prăjiturile se coc în forme mici, la 170 de grade Celsius, timp de 15-18 minute. În acest timp, crema se pregătește prin topirea la bain-marie a ciocolatei împreună cu smântâna, iar la final se încorporează untul pentru luciu și finețe. După răcire, fiecare mini prăjitură se taie ușor la bază sau se scobește puțin și se umple cu această cremă.

Un truc util este să păstrezi prăjiturile la frigider 20 de minute după umplere pentru ca textura să se așeze perfect. Pentru un aspect festiv, poți pune un vârf de frișcă sau câteva fructe roșii. Află cum poți să faci și niște haioșe delicioase cu untură.

Aceste rețete pentru mini prăjituri de casă sunt ideale pentru atunci când vrei un desert rapid, aspectuos și delicios, de aceea, merită cu siguranță încercate.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 decembrie 2025
09 decembrie 2025