Prima pagină » Culinar » Haioșele cu untură – Rețetă simplă și delicioasă, ideală pentru sărbători

Haioșele cu untură – Rețetă simplă și delicioasă, ideală pentru sărbători

12 nov. 2025, 11:37,
Redacția BZI în Culinar

Haioșele cu untură sunt printre cele mai fragede și iubite prăjituri tradiționale, de aceea, merită cu siguranță încercate măcar o singură dată.

Gustul lor bogat, textura care se topește în gură și aroma fină de vanilie le fac un desert clasic în perioada sărbătorilor, dar și un deliciu potrivit în orice anotimp.

Iată cum se fac haioșele cu untură

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 600 grame de făină albă, de 250 grame de untură de porc proaspătă, de 200 ml de smântână, de 1 ou, de 100 ml vin alb, de 1 praf de sare și de esență de vanilie. Pentru umplutură poți folosi 300 grame de gem gros de prune sau de caise.

Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea, adaugă untura și frământă până când obții o compoziție sfărămicioasă. Încorporează smântâna, oul și vinul alb, frământând până când se formează un aluat elastic.

Împarte aluatul în trei părți egale, învelește-le în folie alimentară și lasă-le la frigider pentru cel puțin o oră. După acest timp, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire, taie pătrate de aproximativ 6 cm și pune câte o linguriță de gem în mijloc.

Află cum poți să faci și un chec cu 8 ouă și 8 linguri de ulei.

Împăturește-le în formă de triunghi sau plic, presând marginile ușor cu degetele. Așează-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20-25 de minute, până când devin ușor aurii.

Cât sunt calde, dă-le prin zahăr pudră vanilat. Un sfat util pentru a rămâne fragede este să nu frămânți prea mult aluatul, întrucât devine elastic și prăjturile nu se mai desfac în foi fine. De asemenea, untura trebuie să fie moale, dar nu topită.

Variantă cu nucă și miere

Pentru o versiune mai aromată, dar la fel de fragedă, poți încerca varianta cu umplutură de nucă și miere. Pentru aceasta ai nevoie de 500 grame de făină, de 200 grame de untură, de 2 gălbenușuri, de 150 ml lapte călduț, de 1 lingură de zahăr, de 1 praf de sare, de 1 linguriță de esență de vanilie și de puțină drojdie uscată.

Pentru umplutură, amestecă 200 grame de nucă măcinată cu 3 linguri de miere, 1 linguriță de scorțișoară și puțin rom. Începe prin a amesteca laptele cu drojdia și zahărul, lăsându-le 10 minute să se activeze. Într-un bol mare, pune făina, sarea, untura și gălbenușurile, apoi adaugă treptat amestecul de lapte și vanilia. Află cum poți să faci și o mâncare de gutui cu sos de caramel.

Frământă ușor până când formezi un aluat omogen, pe care îl lași apoi la odihnit pentru 30 de minute. Întinde foi subțiti și taie pătrate de 6-7 cm. În centrul fiecăruia, pune 1 linguriță de umplutură de nucă și miere, apoi rulează sau pliază în formă de plic.

Coace haioșele la 180 de grade Celsius timp de 25 de minute, până când devin aurii. Când s-au răcit puțin, presară zahăr pudră amestecat cu vanilie peste ele.

Un sfat esențial pentru această variantă este să nu folosești gem lichid, ci o umplutură densă, întrucât prăjiturile să nu curgă în timpul coacerii.

Indiferent de varianta aleasă, haioșele cu untură sunt un adevărat răsfăț și simbol al tradiției culinare românești, de aceea, merită cu siguranță încercate măcar o singură dată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 decembrie 2025
05 decembrie 2025