Prima pagină » Local » Revoltător! Alimente perisabile, ținute pe tarabă, în soare. Nereguli grave printre comercianții din piețele agroalimentare din Iași – FOTO

Revoltător! Alimente perisabile, ținute pe tarabă, în soare. Nereguli grave printre comercianții din piețele agroalimentare din Iași – FOTO

11 iul. 2023, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER, în Local

În piețele din Iași, o parte dintre comercianți țin produse alimentare perisabile direct pe tarabă, în soare. Au fost sesizate nereguli grave

Revoltător! Comercianții din piețele agroalimentare din Iași țin produse perisabile direct pe tarabă, în soare. Chiar dacă temperaturile au ajuns să măsoare peste 35 de grade în ultima perioadă, vânzătorii de brânzeturi sunt nelipsiți în piețe, aceștia le expun și depozitează în condiții neconforme. Ieșenii trebuie să știe faptul că atunci când consumă produse ținute în condiții precare se pot îmbolnăvi.

Alimente perisabile, ținute pe tarabă, în soare

Deși produsele perisabile pot fi valorificate doar în unități autorizate sanitar-veterinar, iar printre condițiile de bază privind vânzarea acestora se numără și cea cu privire la faptul că acestea trebuie ținute doar în spații care asigură protecția acestora de contaminare, cum ar fi praf, raze solare și insecte, comercianții din piețele agroalimentare vând alimente perisabile pe tarabă, în soare.

Un exemplu concret este piața agroalimentară Nicolina, loc în care, pe tarabele prăfuite, comercianții expun fără nicio grijă sau vreo teamă kilograme de caș, pește proaspăt, afumat și pungi cu ouă. Este important de precizat faptul că, deși vânzătorii nu au nicio problemă cu privire la expunerea mărfii în astfel de condiții, cumpărătorii ar trebui să acorde o atenție sporită în ceea ce privește condițiile în care marfa este expusă și depozitată și să nu se lase influențați de prețurile mai mici.

Gabriel Ciobanu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), atrage atenția consumatorilor și transmite faptul că este esențial ca cei care doresc să cumpere astfel de produse să fie foarte atenți la modul în care sunt manipulate și expuse. Mai mult decât atât, acesta transmite că orice ieșean poate sesiza autoritățile atunci când observă nereguli.

„Noi am demarat o campanie de verificare a produselor comercializate în piețe. Populația poate vrea să cumpere mai ieftin și este păcălită ușor, că prețul este mai mic. Consumatorii ar trebui să fie atenți la modul în care marfa este manipulată, depozitată, aspectele organoleptice și să anunțe autoritățile în cazul în care observă nereguli”, a declarat Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Piețele ieșene au fost controlate de specialiștii din cadrul DSVSA

Pe lângă controalele de la unitățile comerciale din piețele din Iași și la producători, DSVSA a verificat și supermarketuri, cantine, fast-food-uri, depozite și restaurante. În total, au fost vizate 35 de unități alimentare, respectiv depozite, carmangerii, firme de catering, laboratoare de cofetării și abatoare.

Printre neregulile descoperite se regăsesc nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, transportul de animale neidentificate, fără documente sanitar-veterinare, transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar, dar și personal fără echipament de protecţie. Specialiștii atrag atenția asupra neregulilor.

DSVSA Iași reamintește ieșenilor că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane (PPA). Comercializarea cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar se sancționează cu amenzi de până la 40.000 de lei!

Chiar dacă sancțiunile sunt mari, de ordinul zecilor de mii de lei, comercianții din piețele agroalimentare expun fără nicio reținere alimente perisabile în soare. Pentru ei se pare că veniturile sunt mult mai importante decât riscul la care îi expun pe clienți.

Comentarii
 • Soc si groaza in pietele din Iasi. Cumparatorii care se ieftenesc pt 0.50bani ajung la UPU.

  《Chiar dacă sancțiunile sunt mari, de ordinul zecilor de mii de lei, comercianții din piețele agroalimentare expun fără nicio reținere alimente perisabile în soare.》….clar, controale au fost, dar s-au facut ca in jud. Ilfov, la caminele groazei.
  Singurii care mai pot opri fenomenul sunt iesenii obisnuiti.
  Stimati ieseni, cumparati doar din magazine, din locuri special amenajate.
  Daca o sa continuati sa cumparati alimente perisabile din locuri neamenajate, o sa ajungeti pe prima pagina a acestui ziar! Cum asa?
  Simplu, intai o sa va doara burta, dupa 2 – 3 ore de urlete o sa mergeti la UPU, acolo fie un medic rezident o sa va trateze urat, fie un asistent o sa sune la pompele funebre, …dupa asta, rudele dvs o sa apeleze la ziar si o sa se planga ca la UPU, nemusorul lor a fost tratat necorespunzator si ca a murit cu zile.
  Reporterul, avand mult bun simt o sa scrie un articol despre acest caz, sperand ca si alti ieseni vor baga la cap/vor lua aminte la cele intamplate.
  Ziaristul, scrie articolul in speranta ca si alti ieseni sa invete ceva din aceasta intamplare, sa se fereasca sa mai cumpere alimente perisabile, care pot pune viata in pericol a cumparatorului.
  Asa se vede treaba din redactie, in realitate multi ieseni pt o diferenta in minus de 0.50 bani /kg se risca si cumpara fara sa banuiasca ca de fapt au cumparat un bilet doar dus spre …”locuri pline cu verdeata, unde nu este tristete, nici suspin”.

 • N u cumparati otravurile cancerigene din magazine!!!!!

  PREFER SA CUMPAR ORICE NUMAI DE LA TARANI , PRODUSE NATURALE CHIAR DACA SUNT EXPUSE IN SOARE DECAT SA MANANC CU OTRAVA, CHIMICALE, PROCESATE INDUSTRIAL, DIN SUPERMARCHETURI. MARFA DE LA TARANII NOSTRI ESTE NATURALA SI CURATA,NU ESTE CANCERIGENA, NU E OTRAVITA CU CHIMICALE CA CEA DIN SUPERMARKET

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *