Revoltător! Oceanul Atlantic, asaltat de măști de protecție. În urma unui studiu referitor la impactul micro-particulelor de plastic asupra mediului s-a aflat că între 12 și 21 de tone de deșeuri plutesc în derivă în Oceanul Atlantic. Acestea reprezintă un pericol serios la adresa faunei marine, dar și a celei de pe uscat. Nici oamenii nu sunt scutiți de aceste consecințe. Ba mai mult, ceea ce este și mai grav, măștile de protecție împotriva noului coronavirus, aruncate la întâmplare, au depășit numărul pungilor de plastic, care deja constituiau un real pericol. Jurnaliștii de la BBC au aflat mai multe detalii.
”Masca de unică folosință este acum mai des întâlnită decât oricând„. Revoltător! Oceanul Atlantic, asaltat de măști de protecție
Este de lăudat faptul că oamenii folosesc masca de protecție pentru a se proteja de noul coronavirus, dar este inacceptabil că după utilizare, aceste măști sunt aruncate la întâmplare. Nu doar fauna mării are de suferit de pe urma acestui lucru, ci și oamenii.
Victoria Gill, corespondent BBC: Acesta este unul dintre cele mai mari studii privind microplasticul din Atlantic. Fragmente infime de plastic, ce plutesc la 200 de meri sub luciul apei, în oceanul Atlantic.
Katsia Pabortsava, oceanograf: Am avut ocazia să filtrez cantități mari de apă, printr-un sistem de filtrare foarte, foarte fin, cu dimensiuni mult mai mici decât diamentrul unui fir de păr uman. Am ajuns la o nouă estimare a cantității de plastic din Atlantic, mult mai mare decât estimarea anterioară de 17 milioane de tone pe care le-am aruncat în mare, în ultimii 65 de ani.
Victoria Gill, corespondent BBC: Aceasta este o veche groapă de gunoi, așadar această colină este deasupra gropii de gunoi, ieșită din uz acum, dar tot gunoiul îngropat aici, după cum puteți vedea foarte mult plastic, iese acum la suprafață ca efect al eroziunii produse de apa mării. Deci, chiar și atunci când plasticul este aruncat în gropi de gunoi, își croiește drum din sol în apele mării.
Susannah Bleakley, ecologistă: Masca de unică folosință este acum mai des întâlnită decât oricând. Găsim acum pe plaje mai multe măști de unică folosință decât pungi de plastic. Rugămintea noastră este ca, pe cât posibil, oamenii să reducă folosirea materialelor de unică folosință din plastic și să se debaraseze de ele mai atent.
Ce soluție alternativă oferă un medic român pentru profesorii care vor fi nevoiți să poarte masca de protecție opt ore pe zi!
Medicul care înțelege că pentru profesori va fi extrem de greu să poarte masca de protecție pe parcursul orelor, oferă un sfat prețios. Este vorba despre Mihai Craiu, medicul pediatru, care recomandă un alt tip de mască: masca-scut. Aceasta îi va proteja atât pe elevi, cât și pe profesori, permițând în același timp ca elevii să vadă fața învățăcelului lor.
De adăugat este faptul că acest tip de mască este o recomandare a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.
„Imaginați-vă că aș fi profesor într-o clasă de elevi cu vârstă mică sau în care există și copii care au dificultăți de auz sau de atenție. Cum va fi la școală cu mască?”, întreabă medicul, într-o postare pe pagina de Facebook.
Mai multe detalii despre acest subiect puteți găsi aici!