Destinatii montane

Rezervatia naturala locul fosilifer Pietricica

Publicat: 04 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rezervatia naturala locul fosilifer Pietricica
Rezervatia naturala locul fosilifer Pietricica

Rezervatia naturala locul fosilifer Pietricica. Un monument al naturii mai puțin cunoscut din tara noastră este Locul fosilifer Pietricica. Acesta se prezinta sub forma unei arii protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturala de tip paleontologic). Locul cu pricina se găsește în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al municipiului Piatra Neamț.

Aria naturala cu o suprafață de 39,50 hectare se afla în partea centrala a județului Neamț și în cea estica a orașului Piatra Neamț. De asemenea minunea naturala se găsește pe versanții Culmii Pietricica.

Delimitarea pleacă de pe latura nordica de la altitudinea de 349 m și urca până la aproximativ 495 m. După aceasta se urmărește curba de nivel până în punctul cel mai estic situat la 350 m altitudine. Pe latura sudica se urmărește aproximativ curba de nivel de 360 m până se închide cu primul punct de 349 m.

Rezervatia naturala locul fosilifer Pietricica. Zona colinara de interes paleontologic

Rezervația reprezintă o zona colinara de interes paleontologic. Aici, în stratele de roci sedimentare constituite din nisipuri gresii și marne, s-au descoperit resturi fosile de pesti. Acesta fosile sunt atribuite Oligocenului, caracteristice zonelor cu un climat subtropical ale acestei perioade. Arealul menționat a fost situat în era respectiva pe fundul Marii Paratethys.

Zona de protecție integrala este reprezentata de punctul fosilifer din spatele Grupului Scolar G. Cartianu și de 75% din versanții sudici și vestici ai rezervației.

S-au identificat doua puncte fosilifere semnificative: unul situat pe latura sud-estica și aflat la 200 m în spatele Grupului scolar „G. Cartianu” iar celalalt pe versantul nord- vestic în grohotișurile de la baza torenților.

Pot fi admirate la Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț

Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț este instituția care găzduiește fosilele identificate aici. De asemenea acestea pot fi vizionate de către public.

Inițial, rezervația a fost declarata arie de interes local în 1971. În 1992 Academia Romana publica lista ariilor protejate din județul Neamț, lista în care se regăseau cele 2 zone că fiind clasificate conform nomenclaturii IUCN.

Declararea că zona protejata de interes zonal s-a făcut totuși ulterior în 1994, iar la nivel national a fost declarata arie protejata în anul 2000, prin Legea Nr.5 din 6 martie.

Atât custodia rezervației cât și proprietatea terenului, aparțin, din 2011, de Primăria orașului Piatra Neamț.

Adauga un comentariu