Destinatii montane

Rezervatia naturala locul fosilifer Pietricica

Publicat: 24 dec. 2014
Locul fosilifer Pietricica este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip paleontologic) situata in judetul Neamt, pe teritoriul administrativ al orasului Piatra Neamt.
Aria naturala cu o suprafata de 39,50 hectare se afla in partea centrala a judetului Neamt si in cea estica a orasului Piatra Neamt, pe versantii Culmii Pietricica, ocupand partea centrala a acestuia la intersectia paralelei de 46 grd 55’ 778’’ latitudine nordica cu meridianul 26 grd 22’ 845’’ longitudine estica.
Delimitarea pleaca de pe latura nordica de la altitudinea de 349 m, urca pana la aproximativ 495 m dupa care se urmareste curba de nivel pana in punctul cel mai estic situat la 350 m altitudine. Pe latura sudica se urmareste aproximativ curba de nivel de 360 m pana se inchide cu primul punct de 349 m.
Rezervatia reprezinta o zona colinara de interes paleontologic unde, in stratele de roci sedimentare constituite din nisipuri gresii si marne s-au descoperit resturi fosile de pesti atribuite Oligocenului, caracteristice zonelor cu un climat subtropical ale acestei perioade. Arealul mentionat a fost situat in era respectiva pe fundul Marii Paratethys.
Zona de protectie integrala este reprezentata de punctul fosilifer din spatele Grupului Scolar G. Cartianu si de 75% din versantii sudici si vestici ai rezervatiei.

Vezi si Locul fosilifer de pe Dealul Somleu, judetul Bihor 

S-au identificat doua puncte fosilifere semnificative: unul situat pe latura sud-estica si aflat la 200 m in spatele Grupului scolar „G. Cartianu” – compartiment afectat de o falie care face sa dispara nivelul marnelor brune, iar celalalt pe versantul nord- vestic in grohotisurile de la baza torentilor – lucru care demonstreaza faptul ca atat in marne bituminoase cat si in disodile, fosilele nu sunt distribuite in aglomerari sau cuiburi.
Fosilele identificate aici pot fi vizionate la Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt.
Initial, rezervatia a fost declarata arie de interes local in 1971. In 1992 Academia Romana publica lista ariilor protejate din judetul Neamt, lista in care se regaseau cele 2 zone ca fiind clasificate conform nomenclaturii IUCN.
Declararea ca zona protejata de interes zonal s-a facut totusi ulterior in 1994, iar la nivel national a fost declarata arie protejata in anul 2000, prin Legea Nr.5 din 6 martie (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate).
Atat custodia rezervatiei cat si proprietatea terenului, apartin (2011) de Primaria Municipiului Piatra Neamt.

Vezi si Locul fosilifer Seimenii Mari, judetul Constanta loading...

Adauga un comentariu