Rolul alimentatiei in lupta cu cancerul. Dieta este deja parte a managementului unor boli precum diabetul sau hipertensiunea.
Dar există o dietă de recomandat pacienților cu cancer? Un studiu pe șoareci a testat o dietă scăzută cu metionină cu privire la eficacitatea tratamentelor anti-cancer.
Articolul, publicat în revista Nature, arată că reducerea drastică a unui aminoacid găsit în special la carnea roșie și ouă a crescut eficacitatea chimioterapiei și radioterapiei la șoareci, încetinind creșterea tumorilor.
Cu toate acestea, este prea devreme pentru a trage concluzii despre o posibilă eficacitate la om, a declarat autorul principal, Jason Locasale, profesor la Duke University (situat în Carolina de Nord, SUA).
Echipa sa a redus aportul la șoareci de metionină, un aminoacid esențial pentru funcționarea organismului, care trebuie furnizat de dietă, deoarece organismul nu îl poate fabrica singur.
Acest aminoacid, ingredient implicat în reacțiile cheie ale metabolismului nostru, este folosit și de celulele canceroase pentru a crește.
Cercetătorii au testat această dietă restrictivă pe șoareci sănătoși, pentru a verifica dacă aceasta a avut efectul scontat asupra metabolismului lor, apoi asupra rozătoarelor cu cancer colorectal și sarcom pentru țesuturile moi (cancere rare care iau naștere de obicei) la membre sau torace).
Administrarea unei doze mici de chimioterapie, care nu ar fi avut efect asupra cancerului colorectal de la sine, a dus la „o reducere marcată a creșterii tumorii”.
Același efect a fost observat prin combinarea restricției de metionină și radioterapie la șoareci cu sarcom de țesut moale.
Rolul alimentatiei in lupta cu cancerul. Privează celulele canceroase de anumiți nutrienți
„Am lasa sa moara de foame celulele canceroase, lipsindu-le de anumiți nutrienți”, a spus Jason Locasale pentru AFP.
„Cu siguranță nu este un remediu universal pentru cancer”, dar „arată că există interacțiuni foarte interesante cu alimentele pe care le consumăm, cum schimbă metabolismul… și cum schimbă acestes metabolismul celular ar putea avea un efect asupra creșterii tumorii.
Într-un prim pas, pentru a-și extinde cercetările la oameni, cercetătorii au testat această dietă scăzută in metionină pe șase oameni sănătoși timp de trei săptămâni.
Ei au concluzionat că efectul asupra metabolismului uman a fost similar cu cel observat la șoareci, susținând ipoteza că o astfel de dietă poate avea un efect și asupra unor tumori umane, susțin ei.
„Înainte de a trage orice concluzii despre potențialul restricției dietetice ca abordare pentru tratarea cancerului, avem nevoie de studii asupra oamenilor”, avertizează Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie).
Alte studii sugerează că dieta poate juca un rol important în tratamentul cancerului.
Anul trecut, un articol a concluzionat că o moleculă anticancer era mai eficientă atunci când era cuplată cu o dietă săracă în zahăr și bogată în proteine și grăsimi.