Prima pagină » Sanatate » Rolul histeroscopiei în infertilitate: Care femei trebuie să facă această procedură minim invazivă?
Rolul histeroscopiei în infertilitate: Care femei trebuie să facă această procedură minim invazivă?

Rolul histeroscopiei în infertilitate: Care femei trebuie să facă această procedură minim invazivă?

01 mart. 2024, 10:19,
BZI.ro, în Sanatate

Un cuplu ar trebui să facă un consult de specialitate pentru a-și evalua infertilitatea, după un an de încercări repetate de a obține o sarcină fără niciun rezultat. La femeile cu vârsta peste 35 de ani, aproximativ 6 luni sunt suficiente pentru a începe astfel de controale de specialitate. Când sarcina nu apare deși s-a încercat obținerea ei pe cale naturală fără a folosi vreo metodă contraceptivă, încep să apară îndoieli, gânduri apăsătoare și dorința de a căuta ajutor pentru a rezolva problema.

Răspunsul se poate găsi dacă se face un studiu de infertilitate, dacă se efectuează teste de diagnostic la centre de specialitate, cum ar fi de pildă la o clinică din București.

Histeroscopia – o tehnologie nouă și minim invazivă de tratament ginecologic

Această procedură minim invazivă este utilizată în mod frecvent în ziua de azi pentru diagnostic și tratament, este cea mai uzuală metodă de examinare în clinicile de fertilizare și ginecologie din țara noastră.

Femeile trebuie să știe anumite aspecte despre histeroscopie și anume:

  • faptul că se face în caz de ciclu menstrual neregulat, absența menstruației sau alte simptome;
  • cu ea se evaluează interiorul cavităţii uterine, suprafața endometrului, culoarea, şi prezența proceselor inflamatorii din interiorul cavității uterine;
  • ajută la stabilirea diagnosticului de endometrită cronică, polipi endometriali;
  • permite depistarea unor patologii care uneori sunt asimptomatice precum endometrita cronică;
  • este importantă în cazuri nereușite de fertilizare în vitro FIV precum eşecul de implantare repetat;

Prin histeroscopie pot fi depistate anomaliile cavității uterine sau malformaţii uterine  atunci când pacientele încep să facă teste și tratamente pentru infertilitate.

Histeroscopia joacă un rol deosebit de important în tratamentul infertilității. Prin efectuarea ei într-o procedura de FIV se cresc semnificativ șansele de implantare a embrionului. Prețurile acestei proceduri diferă însă în fiecare caz, de aceea se efectuează iniţial o consultație medicală.

Prin îndepărtarea histeroscopică a polipilor endometriali se poate îmbunătăţi şansa de a obţine o sarcină. Polipii endometriali sunt uneori asimptomatici și pot duce la infertilitate. Polipii sunt în general benigni, dar rareori pot deveni maligni. Ei pot exista în uterul unei femei chiar dacă aceasta nu prezintă simptome clare, precum sângerări mai abundente, sau sângerări între menstruații.

Histeroscopia programată se recomandă cazul în care apar anumite simptome și probleme de sănătate, cum ar fi:

  • scurgeri abundente de sânge în timpul menstruației;
  • sângerări uterine disfuncționale;
  • avorturi spontane;
  • prezența unor aderențe în interiorul uterului sau a unor tumori benigne în uter precum fibroame uterine;
  • suspiciunea de cancer endometrial;

Ca orice procedură, histeroscopia are avantaje, dezavantaje dar și contraindicații. Histeroscopia este o metodă alternativă la chiuretaj pentru sarcinile oprite in evoluţie, preferată ca metodă de tratament în prezent. Este utilizată in extirparea fibroamelor uterine prezente la nivelul cavităţii uterine dar şi la biopsiile ţintite de endometru.

Câteva dintre contraindicaţtii sunt reprezentate de: sarcină în evoluţie, sângerare uterină abundentă, cancer de col uterin, stenoză cervicală,  cancer endometrial infiltrativ, boala inflamatorie pelvina sau infecţie genitala activă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *