Actualitate

Românii care au luat parte la bombardamentul din Israel: „Ne-am obişnuit într-un fel”

Publicat: 14 mai 2021
Ploaia de rachete din Israel
Oficialii Hamas susțin că războiul din Israel se va sfâși în 1-2 zile

Un nou atatc asupra Israelului a avut loc în sudul şi centrul Israelului, cei de la Hamas au lansat 90 de rachete spre Ashdod și Ashkelon, iar un proiectil a distrus o clădire din Ramle. Conform unui bilanţ 1.700 de proiectile au fost trimise către Israel, majoritatea fiind blocate de către sistemul Iron Dome, scutul antiracheta care şi-a făcut treaba cu brio până în prezent. Bilanţul morţilor din Fâşia Gaza a ajuns la 109 morţi şi 600 de răniţi.

Românii care sunt stabiliţi în Israel au vorbit despre situaţia de acolo.

”Am auzit o explozie spre Tel Aviv. Am vorbit cu soţul meu care era pe stradă, în Tel Aviv și care s-a ascuns, pentru că din nou este o ploaie de rachete în mijlocul zilei în Israel astăzi, acum, la prânz.”, a declarat Alina Tomer, ghid turistic.

Un roman care locuieşte în Ashkelon, o nouă ţinta a celor de la Hamas, a vorbit despre situaţia din oraş.

”Ne-am obişnuit într-un fel. Sună tâmpit, sună idiot, dar ăsta e adevărul. Eu locuiesc în Ashkelon, aşa se cheamă, poate oricine să verifice pe hartă, la 14 km nord de Gaza. Asta înseamnă că o rachetă pornită de acolo face doar câteva secunde până aici. Nu ai timp în aceste secunde să ieşi din casă şi să te duci în adăpost.”, a mărturisit Viorel Maier, un român care locuiește în Ashkelon.

Cu toate că majoritatea oamenilor sunt obişnuiţi cu astfel de conflicte între cele două ţări, tot s-a instalat frica în rândul cetăţenilor. Zvika Herman Berkovits, este medic şi prieten apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Acesta a declarat că majoritatea oamenilor s-au adăpostit în buncăre, deoarece nu se ştie când va fi un nou atac. Chiar şi medicul se afla intru astfel de adăpost atunci când a oferit aceste informaţii pentru un post de televiziune.

Sistemul Iron Dome a făcut faţă cu brio

Organizația paramilitară palestiniană islamistă Hamas, a anunţat marţi seara, 11 mai 2021, că s-au lanasat 130 de rachete cu destinaţia Tel Avi. Marea majoritate a proiectilelor lansate din Fâşia Gaza au fost orpite de către sistemul antiracheta, Iorn Dome. Ambasadorul israelian din Bucureşti a făcut public pe platforma de socializare un video în care se vedea eficienta scutului antiracheta din Israel.

”Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, scrie Ambasada Israelului.

O nouă ploaie de rachete s-au trimis spre Israel

Cei de la Hamas continua să lanseze rachete spre Israel. Conflictul este pe un plan ascendent ambele tari provocându-şi daune. O nouă ploaie de proiectile a avut loc în sudul şi centrul Israelului. Una din rachetele trimise din Fâşia Gaza a lovit o clădire din Ramle. Ministrul Apărării, Benny Gantz, a chemat joi seara, 13 mai 2021, alţi 9.000 de rezervişti după ce chemase deja 7.000 pentru a pregăti un atac terestru.

Palestinienii au un nou aliat în acest conflict. Spre Israel s-au trimis 3 rachete dinspre Liban. Autorităţile libaneze au confirmat că s-au trimis 3 proiectile din vestul tarii însă considera că au fost acţiuni palestiniene. Conform datelor de israelienilor cele 3 rachete s-au oprit în Marea Mediterană.

Adauga un comentariu