Actualitate

România afectată de anumite sancțiuni împotriva Rusiei

Publicat: 21 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România afectată de anumite sancțiuni împotriva Rusiei
România va fi afectată de sancțiunile Rusiei

România pare să fie afectată de anumite sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt mii de angajați care lucrează în companii care au capital rusesc. În acest sens, Guvernul României urmează să dea mai multe ordonanțe de urgențe.

România va fi afectată de sancțiunile economice impuse Rusiei, iar acest lucru se va vedea inclusiv în prețul alimentelor de pe masa românilor. Vă aducem aminte faptul că specialiștii afirmă că există riscul unei crize alimentare mondiale în contextul în care Rusia și Ucraina dețin, împreună, procente uriașe din exportul internațional de cereale, îngrășăminte sau floarea soarelui.

România va fi afectată de sancțiunile împotriva Rusiei

Ministerul Muncii ar urmea să dea mai multe ordonanțe de urgență pentru că România va fi afectată de sancţiunile economice care au fost luate împotriva Rusiei. Vorbim în special în sectorul muncii, sector în care se află mii de angajați români care lucrează pentru companii care au capital rusesc. Odată cu blocarea afacerilor oamenilor ruși, companiile au de suferit din punct de vedere al capitalului uman. Unele prevederi ale viitoarelor ordonanțe de urgențe fac referire la şomajul tehnic în care vor fi încadraţi cei afectați.

Marius Budăi a vorbit despre punerea în funcțiune a unui mecanism aproape identic cu cel din starea de urgență. Ministrul a dat asigurări că nu se va pune problema pentru salariile muncitorilor şi că oamenii nu trebuie să se panicheze:

(…) Se pare că sunt soluții și, cu siguranță, eu, pentru șomajul tehnic, am prins un articol în ordonanța de urgență, cu o anumită derogare. Cum am identificat pentru plata șomajului, cu siguranță vor fi și pentru salarii. Există soluții, oamenii să nu se panicheze”, a declarat Budăi.

Proiectul de ordonanțe va fi prezentat Coaliției de guvernare şi ulterior va ajunge la Executiv care îl va adopta.

Sancțiunile împotriva Rusiei vor duce la creșteri de prețuri

Pe de altă parte, specialiştii economici din România vorbesc despre faptul că sancțiunile aplicate Rusiei vor afecta şi România. Aceștia susţin că în principiu producția agricolă din România nu ar fi foarte afectată, dar scumpirile din vestul Europei se vor transpune şi la raftul supermarketurilor din România. Așadar, vom vedea creșteri de prețuri la alimente, gaze naturale sau combustibili, dar acestea nu vor fi accelerate:

„Fulminantă nu. Creşteri da, pentru că pe întreaga suprafaţă a economiei mondiale, în ultimele luni, se observă o creştere importantă a preţurilor la materiile prime şi la energie, mai ales la alimente. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație spune că, de 17 ani, nu există o astfel de creştere a preţurilor la alimente, spre exemplu. Sigur, importăm 70% din mâncare. 70% din mâncarea noastră din fiecare zi este importată. (…). explica Mircea Coșea.

Rusia deține un procent mare din exportul internațional de cereale și de alte produse agricole. Pe această idee, Ucraina are o bună parte din totalul de export. Împreună, cele două țări dețin peste 50% din producția mondială de floarea soarelui și ulei. În altă ordine de idei vom vedea dacă sancțiunile cât de mult va fi afectată România de sancțiunile împotriva Rusiei şi cât de mult vor acționa politicienii pentru a combate viitoarele efecte.

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu