Actualitate

Va veni o criză alimentară mondială? Specialiștii susţin că războiul din Ucraina ar fi o catastrofă

Publicat: 07 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Va veni o criză alimentară mondială Specialiștii susţin că războiul din Ucraina ar fi o catastrofă
Specialiștii sunt îngrijorați despre criza alimentară mondială și despre consecințele războiului din Ucraina

Sunt mari temeri la nivel mondial asupra situației economice. Ar putea să ne vină o criză alimentară mondială din cauza războiului din Ucraina. Șeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume a spus că războiul din Ucraina va produce un șoc pentru aprovizionarea globală și costul alimentelor.

Catastrofa constă în faptul că atât Ucraina cât și Rusia deţin procente mari din exportul mondial de cereale. Ambele țări controlează jumătate din comerțul mondial de floarea soarelui sau a uleilor derivate dar și peste 30% din comerțul total de orz. Rusia și Ucraina sunt importanți contribuitori la piața mondială de îngrășăm

Ar putea veni o criză alimentară mondială din cauza războiului din Ucraina, susţin specialiștii

Svein Tore Holsether, șeful Yara Internaţional, a declarat că prețurile îngrășămintelor, care erau deja ridicate înainte de invazia rusă din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la gaze, ar putea continua să crească. Acest lucru ar putea duce la o criză alimentară mondială din cauza războiului din Ucraina. Yara, care operează în peste 60 de țări, cumpără cantități considerabile de materii prime esențiale din Rusia.

„Am fost deja într-o situație dificilă înainte de război. Acum este o întrerupere suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulțime de îngrășăminte trebuie să treacă mai departe și care va fi foarte probabil afectată”. ”, a declarat Holsether pentru BBC.

Rusia produce cantități enorme de nutrienți, cum ar fi potasiu și fosfat – ingrediente cheie în îngrășăminte, care permit plantelor și culturilor să crească.

„Pentru mine, nu este dacă intrăm într-o criză alimentară globală, ci cât de mare va fi criza”, a adăugat Holsether.

Criza mondială ar putea fi pe ideea că produsele vor fi din ce în ce mai scumpe, în condițiile în care în România au fost înregistrate scumpiri din cauza costurilor la energie.

În schimb sunt şi alte probleme în afară de război. De exemplu la nivel național vă aducem aminte faptul că scumpirile de pe piața energiei au dus la scumpiri în lanț, iar acest lucru  faptul că, Combinatul Azomureș oprind producția de îngrășăminte.

Criză alimentară şi în Europa? Ce procente au Rusia și Ucraina pe piața mondială de cereale

În urmă cu câteva zile un alt specialist european afirma faptul că ar trebui să fim atenţi la conflictul din Ucraina pe ideea importurilor de cereale. Ar putea veni o criză alimentară în Europa mai ales că Ucraina și Rusia dețin un procent important pe piața mondială a cerealelor:

„Consecinţele agresiunii Rusiei vor avea un impact major asupra sectorului agroalimentar al UE şi va fi dureros”, le-a spus Scannell europarlamentarilor, înaintea reuniunii de miercuri a miniştrilor Agriculturii din UE, unde ar urma să se discute despre securitatea alimentară.

Cifrele cu care contribuie Rusia și Ucraina la nivel mondial nu sunt deloc mici şi aduc îngrijorări temeinice. De exemplu, ambele țări dețin împreună peste 30% din comerțul mondial de grâu. Acestea mai dețin 32% din comerțul cu orz dar și 17% din comerţul cu porumb. La nivel de ulei de floarea soarelui sau a semințelor, situația este şi mai tragică, Rusia și Ucraina dețin 50% din totalul comerțului global.

Adauga un comentariu